onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Feedback handlar om att se sina kollegor som människor

Nej Tommy Lindström, en levande feedback-kultur är inte något företag kan välja bort. Det är själva kärnan i att överhuvudtaget kunna jobba med andra människor, skriver Magnus Dahl, creative director på KIT.

Publicerad: 24 april 2023, 09:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KitKITLedarskap

Min pappas första jobb var på en fabrik i Örnsköldsvik. Han jobbade med att tillverka skruvar. Skruv är en väldigt enkel produkt i det att man lätt vet om det blivit fel. En defekt skruv går inte att använda.

När man jobbar med kommunikation, marknadsföring eller design finns inget facit. Jag kan inte titta på den här texten, som jag nu sitter och skriver, och på förhand veta om den kommer göra sitt jobb. Eller om den är defekt i grunden. Kreativt arbete är en bedömningssport där alla är domare och man kanske aldrig får reda på resultatet.

I Resumé 14 april 2023 skriver Tommy Lindström om hur svårt det är att i praktiken få till en sund feedback-kultur på ett företag. Det har han helt rätt i. Status, prestige, genikulter kring specifika individer, mobbning, stela hierarkier, intern tävlan – det finns mycket som kan lägga krokben för vettig feedback i en organisation.

Men Lindström får det att verkar som att feedback är något man kan välja eller välja bort. Jobbar man med någon form av kommunikation så MÅSTE man arbeta för att skapa en sund feedback-kultur. Feedback måste genomsyra hela organisationen, för den är nödvändig för att kunna leverera så bra produkter som möjligt.

Lindström nämner flera olika metoder för feedback. På mitt företag använder vi ingen av dem. Feedback handlar i grunden om öppenhet, respekt och dialog. Den bygger på insikten att alla på företaget är människor, inte funktioner, och att alla har något att bidra med. Insikten att man inte kan ha "fel" åsikt när man pratar om något så otroligt subjektivt som kreativt arbete.

Om en organisation inte genomsyras av de värderingarna så kommer feedback bara bli ett slagträ i den interna kontorspolitiken. Oavsett om det handlar om utvecklingssamtal eller om vilken version av en logotyp som är snyggast.

Sliter du med feedbacken på ditt företag? Här är mina tre bästa råd:

• Släpp prestigen. "Prestigelöshet" är inte bara ett ord att använda i jobbannonser, det är nyckeln till att lyckas jobba i ett team överhuvudtaget.

• Jobba så att alla ser. Visa vad du gör, medan du gör det. Detta gäller speciellt seniora medarbetare och chefer. Dela ofärdiga texter, halvt genomtänkta idéer, utkast på videor och tidiga skisser med dina kollegor. Be om input löpande.

• Avdramatisera feedback. Skapa forum som enbart är till för att diskutera varandras arbete. Hos oss har vi en kanal i Slack där alla dagligen lägger upp allt de gör för allmän beskådan. Vi har även ett veckomöte vars uttalade syfte är att diskutera olika projekt och produktioner, och hur de kan förbättras. Det ska inte vara något konstigt att kommentera på andras arbete.

Magnus Dahl, creative director på Kit

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KitKITLedarskap

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev