Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Fem spaningar från Native Advertising Awards 2019

Publicerad: 15 november 2019, 10:15

David Landes från Tale Content

I veckan presenterades vinnarna av Native Advertising Awards 2019 i Berlin. Här skriver jurymedlemmen David Landes från Tale Content om vad som utmärker årets bidrag och om utvecklingen av native advertising framåt.


Ämnen i artikeln:

TaleNative Advertising

Det bästa med att få vara med Native Advertising Awards jury är att få fördjupa mig i så många olika kampanjer från så många olika marknader. Att studera hur deltagarna har formulerat sina mål, målgrupper och olika tillvägagångssätt ger en fantastisk bild av hur de bästa använder detta kraftfulla verktyg för att skapa inspirerande och innovativa kampanjer.

Det som imponerar mest är den övergripande kreativiteten – inte bara när det gäller själva innehållet utan också när det gäller paketering och kanaler. Idag är nativeannonser så mycket mer än sponsrade artiklar. Det är tydligt att native blir bättre på att föra samman berättelsekraften från journalistik med den kreativa muskeln i traditionell reklam. Och resultaten är verkligen imponerande.

Som tidigare år är Sverige väl representerat bland vinnarna även 2019 och bevisar än en gång att svenska publicister och byråer fortsätter att visa vägen när det gäller native.

Här kan särskilt nämnas Anna Arvidsson, Head of Bonnier News Brand Studio, som utsågs till Native Advertising Marketer of the year.

Var det något som verkligen stod ut?
Absolut. Titta bara på antalet priser som vunnits av kampanjen ”Gone But Not Forgotten. The Search Continues” från 24sata i Kroatien. Åtta stycken. Inklusive Årets Varumärke för Föreningar av kvarhållna familjer och saknade personer under Självständighetskriget som står bakom kampanjen.

Denna kampanj tar upp ett känslomässigt svårt ämne – det ständiga sökandet efter de mer än 1 900 människor som fortfarande saknas efter det som kroaterna kallar Självständighetskriget i början av 90-talet. Kampanjen bygger på en omni-kanal-strategi, inklusive korta dokumentära filmer på YouTube, artiklar över flera 24sata-nyhetssidor och i tryck. En annan del uppmanar läsarna för att ändra sina Facebook-profilbilder. Dessutom hölls en presskonferens med framstående politiker. Sammantaget gav det ett kraftfullt innehåll och en genomtänkt presentation. Allra mest imponerande var dock resultatet av kampanjen – elva saknade personer återfanns under 2019.

Vilka är huvudingredienserna för en framgångsrik native reklamkampanj?
Ett antal saker måste falla på plats för att en kampanj ska lyckas, varav vissa är svårare att kontrollera än andra. Det finns också ett antal olika sätt att mäta framgång - vilket talar för natives flexibilitet. Native advertising är ett verktyg som kan hjälpa varumärken att uppnå ett antal olika mål på ett sätt som andra former av reklam inte kan.

Men några saker som jag tror är mer eller mindre universella för en framgångsrik nativekampanj är följande:

Tydligt definierade syften och mål: Om du inte vet vad du försöker uppnå och varför och hur du ska mäta det är det svårt att lyckas. Det kan tyckas uppenbart, men jag stöter fortfarande på varumärken som fastnar och gör native för natives skull. Och även om innehållet fortfarande kan se bra ut ger det sällan resultat.

En omni-kanalstrategi: Begreppet ”native” avser att anpassa innehåll till format, röst och ton för den givna kanalen som den visas på. Och de bästa kampanjerna kan ”bli native” över flera plattformar och kanaler. Detta ökar räckvidden och påverkan. Jag skulle också lägga till att nativekampanjer också är bäst när de är utformade som en del av en större insats som utnyttjar andra tillvägagångssätt som traditionell reklam eller PR. Dessa olika delar kan ge kraftfulla synergier som förbättrar kampanjens totala inverkan.

Målgruppsengagemang: Att få in målgruppen i processen hjälper dig att hitta nya intressanta berättelser. Men det kan också leda till att bygga intresse och förväntningar kring kampanjen redan innan den lanseras. Detta leder i sin tur till ännu mer engagemang efter lansering. Att starta en dialog med målgruppen genom spel, enkäter eller förfrågningar om användargenererat innehåll bidrar också till att starta en relation som kan fördjupas långt efter kampanjens slut. Och genom att kombinera din varumärkeshistoria med din målgrupps personliga berättelser skapar du en relation med din publik på ett helt annat sätt.

Kraftfulla berättelser: Medan alla ovanstående punkter är viktiga, är fantastiska berättelser fortfarande den enskilt viktigaste komponenten i alla framgångsrika nativekampanjer. Det är genom kraftfulla berättelser som du kan tränga in i både målgruppens hjärtan och sinnen. Med tanke på hur mycket innehåll och information som tävlar om vår uppmärksamhet är det den bästa berättelsen som vinner till slut.

David Landes, Tale

Ämnen i artikeln:

TaleNative Advertising

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.