Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Finns inga ursäkter för att inte ta kontroll över sina varumärkestillgångar”

Vi måste själva se till att vi får en bättre återbäring på våra marknadsinvesteringar. Det är allas ansvar. Det menar Kristofer Dalin och Rodrigo Pozo Graviz i en debattartikel, apropå miljarderna som försvinner i ad fraud.

Publicerad: 28 juni 2022, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kristofer Dalin och Rodrigo Pozo Graviz.

Foto: photoschmidt


Ämnen i artikeln:

Ad fraud

Det är med bestörtning man läser vilka enorma summor som bokstavligen kastas i datasjön. Investeringar som skulle kunna leda till ytterligare tillväxt och sin tur skattepengar som skulle bidra till högre välfärd.

Tumregeln för ROI är runt 1:5, det vill säga din investering bör ge dig femfaldigt tillbaka. Om vi utgår från 4,3 miljarder kronor som omnämns i Resumes artikel landar vi runda slängar på 21-22 miljarder i intäktsbortfall. Med 20 procent i bolagsskatt pratar vi 4,3 miljarder i förlorade skatteintäkter. För att inte tala om de framtida investeringarna som företag skulle kunna ha gjort.

Läs Resumés och Dagens Medias granskning av ad fraud

Vi tar jobb som frilansklickare – bedragarnas system för att komma runt botblockerare

Så många miljarder försvinner i ad fraud varje år i Sverige – och så gör du för att rädda dina pengar

Så slukar bottarna din annonsbudget

Vi bygger en aggressiv annonsbot och släpper lös den på Google – så funkar bedrägerierna inifrån

Cyberpolisen om ad fraud: ”Har inte hört ett ord från företag om det här”

Adfraudgurun uppmanar svenska annonsörer att skrota programmatic: ”Ni behöver inte tro mig – testa själva”

Kristina Juhlin: ”Det ligger i allas intresse att motverka ad fraud”

Så vill branschorganisationerna stävja ad fraud

Ett sätt att undvika att riskera att få sina medieinvesteringar att hamna i fel fickor är såklart att hålla medieplanen närmare kroppen samt som Kristina Juhlin på Accenture säger att snabbt justera i mediemixen om man märker att det inte varumärket eller kampanjen lyfter. Mark Ritson har citerats i Resumé ett otal gånger, men hans mantra måste eka tydligare:

”If you don’t track your brand You are a manager of nothing”

Professor Ritson rekommenderar att man lägger runt 5 procent på att följa hur ens varumärken och kampanjer utvecklar sig. Mycket pengar, ja. Men den investeringen/försäkringen är en spottstyver mot vad ett misslyckande kan kosta. Idag behöver det inte kosta skjortan att skaffa sig den typen av insikter eller försäkring om man vill kalla det för det. Man kan exempelvis se hur marknadens intresse och intentioner utvecklas genom sökdata.

Nu när så många som 81 procent av oss alla gör söker inspiration och kunskap genom Google, Alexa, Youtube, etcetera. När vi söker lämnar vi signaler om vad som intresserar oss. Det kan vara en ny jacka, en reservdel till en motor, en lösning för mitt företag, vad som helst.

Andra ”undersökningshack” är att besöka återförsäljare och affärer för att studera hur kunder agerar framför butikshyllan. Ett annat obligatoriskt sätt att fånga upp feedback är att prata eller sitta med kundtjänst och lyssna till vilken feedback de får.

Det finns i dag inga ursäkter för att inte ta kontroll över sina varumärkestillgångar genom att börja mäta effekterna av de marknadsinvesteringar man gör. Alla kan göra det!

Med förhoppning om bättre återbäring på våra marknadsinvesteringar för vår allas skull.

Kristofer Dalin
Share of Search Council

Rodrigo Pozo Graviz
VD My Telescope

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ad fraud

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.