Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Finns någon som tycker det är härligt med alla dessa utskick?”

Publicerad: 30 november 2020, 11:24

Katarina Graffman och Jacob Östberg

Resumés bloggare Katarina Graffman och Jacob Östberg försöker dekonstruera årets svartkonstseans”, Black Friday.


Ämnen i artikeln:

Black FridayKatarina GraffmanJacob Östberg

Jacob: Jag känner mig inte alls sedd i den här relationen längre. Mail efter mail skickar jag men inte fan får jag några svar. Har jag gjort något dumt? 

Katarina: Förlåt, det var inte meningen att tvåla till ditt bräckliga ego, men jag har tyvärr inte kunnat läsa dina mail eftersom min inkorg varit så fullsmockad med rykande heta erbjudanden inför Black Friday. Tror du det finns någon som tycker det är härligt med alla dessa utskick eller är alla lika trötta som jag på att företagen vrålar ikapp om sina hotta deals? 

Jacob: Den andas ju utan tvekan en viss desperation, denna fullkomliga explosion av erbjudanden. Det skulle vara spännande att se tillförlitlig statistik på hur stor del av försäljningen som sker till reapriser i olika branscher och hur stor del som säljs till det som företagen så gärna vill att vi ska uppfatta som ”ordinarie pris”. Jag sätter detta inom citattecken eftersom det är ett slirigt begrepp som bär på symboliska innebörder. Tanken är ju att detta ”ordinarie pris” ska avspegla erbjudandets sanna värde.

Det cirkulerar en hel del ganska väletablerade lekmannateorier där en utgår från att priset i någon mening avspeglar värdet. Värde i de här fallet ska ses som någon som är fixt och fast, något som kanske avspeglar saker som kvalitet, hantverkskunnande, fina råvaror, exklusivitet, status… Företagen vill, av naturliga skäl, skapa en känsla av att det de saluför är värdefullt. Det är därför de krumbuktar sig så mycket med alla dessa reor där de försöker få oss konsumenter att inbilla oss att vi kan köpa ett jättehögt värde till ett jättelågt pris. Tänk vilka magiska krafter de sitter inne på, handlarna, som kan fixa fram fantastiska erbjudanden till en spottstyver. Det är banne mig inget annat än svartkonst, de röda priserna till trots!

Katarina: För många är ju dessutom Black Friday en ritual, en sekvens av symboliska handlingar: leta efter bra ”deals” bland alla härliga erbjudanden, bestämma var man ska shoppa loss, kartlägga butiker, planera strategier för hur man ska agera när man väl släpps in i rabattparadiset, hur man ska få hem lasset med nya prylar… Men det är ju det här som vi snackar om som konsumtionskultur; det är inte bara att köpa en jävligt billig platt-tv, det handlar om materialism, att underhålla sina sociala relationer, julfirande och tradition: ”Jag handlar alltid på Black Friday, det hör liksom till uppstarten på julen”. Tillsammans mot marknaden, tillsammans fyndar vi och oj så hög (om än tillfällig) tillfredsställelsen är.

Det snackas ju dessutom om rekordkonsumtion (igen!) i år, kanske påverkas många av den osäkerhet pandemin orsakar och trösthandlar mer än någonsin… 

Jacob: Ja, säkert en hel del det-är-så-jävla-synd-om-mig-för-jag-är-det-riktiga-offret-i-den-här-soppan-som-varken-kunnat-gå-på-krogen-eller-i-affärer-på-flera-månader-kompensation. Men det är ju inte bara som individer vi kallas in till köpfesten utan som ett kollektiv. Just i år är det inte bara röda priser som lockar utan en gemensamhet där vi tillsammans kan vifta med solidaritetens röda fana: kom igen nu allihopa så tar vi i från tårna och öppnar våra plånböcker så kan vi tillsammans se till att hyfsa handelns dystra siffror – om vi alla drar vårt strå till stacken och köper lite mer skit som vi inte behöver så kommer allt att ordna sig! 

Som så ofta i de här lägena så trumfar de kortsiktiga avvägningarna här och nu de långsiktiga konsekvenserna där och då: 

”Jajaja, vi intecknar framtida generationers möjligheter att leva sina liv som de vill och den globala uppvärmningen leder till att några avlägsna ö-nationer vars namn vi aldrig hört spolas bort, men håll nu fokus på det väsentliga:

70% rabatt och leverans direkt till dörren!”

 

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.