Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Föder dina matpreferenser en känsla av ensamhet?

Publicerad: 9 september 2021, 12:32

Middagar, luncher och eftermiddagsfika är sociala sammanhang. Kan matallergier göra att vi känner oss isolerade från våra medmänniskor? Det skriver Beate Unden, beteendevetare på Rodolfo, om i veckans beteendebank.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Äter du allt? I så fall är du nog undantaget som bekräftar regeln. Förutom allergier har människor i dag varierande matpreferenser till följd av hälsa, religion, kultur, miljö eller ideologi. I USA har enbart matallergier ökat med mer än 400 procent på 2000-talet. Mat ger människor en arena för att kommunicera med och relatera till andra – alltifrån vardagliga tisdagsfikor till festliga kräftskivor. Även i språket finns en koppling: det franska ordet compagnon kommer från pan (bröd) och det kinesiska huoban (vän) är sammansatt av orden för matlagning och partner. Men när mat skapar gemenskap, vad händer när vi äter mer och mer olika saker? 

Vad säger forskningen?

En enkät genomfördes under den judiska påsken, pesach. Deltog gjorde judiska collegestudenter som under den perioden inte åt jäst mat. När man frågade dem om deras känslor av ensamhet framkom det att de kände sig mer isolerade från sina klasskamrater under högtiden. De kände sig däremot, naturligt nog, mer sammanlänkade till sina judiska vänner, med samma kosthållning som de. 

För att testa saken i ett experiment bjöd man in studenter på grundnivå till ett laboratorium. Man gav dem alkoholfritt cider, med svepskälet att de inte fick bjuda yngre studenter på alkohol. Med i rummet var också äldre mastersstudenter som i stället bjöds på vin. Efter att alla fått sin dryck skulle alla spela ett spel som gick ut på att passa en boll till varandra. Syftet med den övningen var att skapa en situation där deltagarna potentiellt kunde känna sig exkluderade, nämligen om de andra personerna inte passade bollen till dem lika ofta som till dem andra. Att dricka den alkoholfria cidern gjorde att studenterna kände sig betydligt mer utanför och ensamma.  

Och vad betyder det?

Det finns en tydlig koppling mellan mat och upplevelsen av gemenskap. Och när vi inte kan eller vill äta samma sak som andra, och därigenom knyta an till dem, känner vi oss mer ensamma. Sambandet bottnar enligt studien i att vi oroar oss över vad andra ska tycka om våra matpreferenser, att behöva berätta om vår kosthållning och varför vi har den, och att andra ska undvika eller döma oss för detta. Vi vet att matallergier och varierande preferenser ökar stadigt. Men även ensamhet är en dramatiskt eskalerande global trend. Frågan är om de två fenomenen kan hänga samman med och mata varandra. 

 

Beate Undén, beteendevetare Rodolfo

Källor
Woolley, K., Fishbach, A., & Wang, R. M. (2020). Food restriction and the experience of social isolation. Journal of personality and social psychology, 119(3), 657.

 

Läs mer från Beteendebanken:
Vad är det egentligen som gör hämnden ljuv?
Var uppmärksam på ditt färgspråk när du kommunicerar i olika kulturer
Adderar du till dina problem i stället för att förminska dem?
Därför har du en så onykter syn på dina egna prylar  
Hur kan världens mest religiösa plats vara den mest våldsamma?
Gör den annalkande vaccinationen konsumenterna försiktigare?

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.