Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"För tidigt att skämta om Steve Jobs"

Publicerad: 12 november 2013, 11:56

Charlotta Ribbefjord/ICA-Steg som Steve Jobs.

Foto: Tina Qvist/ICA (montage).

DEBATT. Det är för sent för en hyllning av det här slaget, och det är för tidigt att skämta om Steve Jobs. Det skriver kommunikationsstrategen Charlotta Ribbefjord med anledning av ICA:s annons i dag.


Ämnen i artikeln:

KingICAApple

Om du tittar snabbt eller kisar kan du se Steve Jobs på uppslag i Dagens Nyheter och Dagens Industri idag. Tittar du igen så ser du en svensk skådespelare i svart polo och runda glasögon som marknadsför ICA:s uppdaterade kund-appar.

I Icas nya printkampanj ikläds Ica-Stig rollen som Steve Jobs, Apples andlige och affärsmässige ledare som gick ur tiden i oktober 2011. En klassisk Twitter-storm har blåst upp under förmiddagen.

Icas reklambyrå King har tagit till ett uråldrigt knep: att avbilda en framgångsrik förebild. Vanligtvis sker det som en hyllning, med syfte att förknippa det egna varumärket med glansen hos en ikon. Att skapa en fiktiv närhet som gör det möjligt för gulddammet hos en stor ledare att damma av sig på avsändaren.

Och Steve Jobs är ju en ikon, som för många symboliserar den osvikliga passionen, nästintill vansinnesdrivet och näsan för marknadens möjligheter. Men Steve Jobs stod också för god smak.

Det är tydligt att Ica och byrån har förstått att en ikon som Steve Jobs måste avbildas med just god smak. Bilden är vacker och stylingen perfekt. Men trots genomförandet är mottagandet väldigt spretigt. Lika delar bu och bä. Kan det bero på att lejonparten av Apple- och Steve Jobs-fansen är strikt varumärkestrogna konsumenter? Fast konsument är ett svagt ord i det här sammanhanget. Ortodoxa Apple-fans är kanske några av elektronikmarknadens mest sensitiva köpare, känsliga för fel avsändare, form, tonalitet och kontext.

Med ett varumärke som Ica bakom den här annonsen - som under ett drygt decennium huvudsakligen kommunicerat genom humor - tappas magin bort.

Samtidigt är Ica är ett företag som framgångsrikt symboliserar bulkens mesta industri – livsmedelshandeln – där positionering vanligen sker på lägst pris eller störst utbud. En diametral motsats till Apples hela väsen.

Det är oklanderligt snyggt. Men det är tajmingmässigt för sent för en hyllning av detta enkla slag och för tidigt att skämta om Steve Jobs.

Charlotta Ribbefjord
Kommunikationsstrateg
Sparker Communication
@ribbefjorden

Ämnen i artikeln:

KingICAApple

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.