Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Företag ser ofta praktikanter som ”gratis” arbetskraft

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jag är studerande som söker praktikplats för en hel termin. Har hört att några av mina studiekamrater får betalt av praktikplatsen. Är det något jag kan kräva och i så fall hur mycket?

Svar:

Detta är en lite känslig fråga därför att ordet "praktik" har en benägenhet att betyda så mycket mer än "lärotid i själva utförandeprocessen". Skulle det vara så att du deltar i skarpa produktioner/kreationer där du ersätter fullskalig anställning, håller jag med om att du borde få ersättning/praktiklön.

Men det är dock långt ifrån någon självklarhet. Saknar det aktuella företaget kollektivavtal är det upp till dig och arbetsgivaren att bestämma ersättningsnivå. Har företaget ett kollektivatal finns det en avtalsreglerad minimilön för utfört arbete, någon övre gräns finns det däremot inte. Tyvärr är det så att en del företag ser själva praktiken som "gratis arbetskraft" och i de fallen är det upp till varje "praktikant" att värdera nyttan/erfarenheten jämfört med den eventuellt obetalda tiden. Utan att veta var/vad du ska praktisera som, kan det vara rimligt att begära åtminstone 15 000 kr/mån.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.