Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Formgivare på statiligt museum

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jag skulle vara jättetacksam för din hjälp. Jag är en engagerad 21-årig formgivare som just tagit examen i en KY-utbildning på 70 p. Jag har fått anställning på ett statligt museum i Stockholm där jag tidigare praktiserat. De var mycket nöjda med min insats under praktiken. Mina arbetsuppgifter kommer att bestå i att formge skyltar, böcker, marknadsföringsmaterial etc, och kommer även vara med och konceptualisera hemsidor och utställningar. Jag förväntade mig en lön på mellan 23000-25000, men blir bara erbjuden 21.500 med motiveringen att ex museiarbetare har låga löner. Vad tror du, har du några tips?

Svar:

Att muséer inte är de bäst betalande när det gäller löner hör inte till ovanligheten. I detta fall tycker jag dock att löneerbjudandet ligger lite i underkant. Trots att de har en sån skruttig lönepolitik kan du ju använda anställningen som ett tillfälligt "knäck" och söka andra anställningar. Det kan ju också visa sig, efter ett tag, att musséets ledning förstår ditt rätta värde och slänger in ett gäng tusenlappar till i lönekuvertet. Många statliga "instutitioner" tror att människors intresse för den kulturella sfären är viktigare än själva lönen.... Oj vad fel de har. Jag tycker det är tokviktigt att vi får och kan behålla kompetent folk även i den kulturella verksamheten. Ett bra sätt att attrahera duktigt folk, som du, är att betala vettiga löner och erbjuda utveckling i arbetet. Tråkigt nog är det våra politikers ointresse att satsa på kulturen som reducerar löneutrymmena för bl.a. museianställda.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.