Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Framsidan av att vara bara människa

Publicerad: 3 november 2014, 10:14

Helena Westin skriver om Tim Cook.

Foto: Andreas Elgstrand och Apple.

Nu är Tim Cook så mycket mer än bara vd för världens näst högst värderade företag. I ett alltmer transparent samhälle kommer det inte gå att hålla delar av sig själv i garderoben. Då är det min fasta övertygelse att vi behöver hela människan, skriver Helena Westin med anledning av att Apples vd kommit ut som homosexuell.


Ämnen i artikeln:

Helena WestinTim Cook#baramänniska

I torsdags hände något stort. Chefen för världens näst högst värderade varumärke kom ut som bög. En stor nyhet som blir rubriker. Tyvärr. Och tack och lov. Tyvärr – för det borde inte spela någon roll hur vi lever våra liv eller vem vi älskar. Tack och lov – för att eftersom det tyvärr spelar roll, alltför många runt om i världen har fortfarande problem med hbtq, så är det sanslöst viktigt att ledande personer tillslut vågar stå för vilka de faktiskt är, och har modet att komma ut och var förebilder.

För mig har det varit självklart att vara öppen, också på jobbet, ända sedan jag för första gången kom ut på dåvarande Penninglotteriet (numera turspels-delen av Svenska spel), i mitten av 90-talet. Det är så mycket enklare att slippa att ständigt kamouflera sitt verkliga jag, ger så mycket mer kraft över till jobbet när jag inte behöver tänka på att inte avslöja mig hela tiden. Och efter att jag var med och startade Pride 1997-98 har jag varit den person medierna alltid ringer, så fort det ska göras nåt om homo i näringslivet. Slår aldrig fel. Det verkar inte finnas någon annan hbt-näringslivsperson att ringa... Eller i alla fall ingen som vill eller vågar ställa upp offentligt och prata om det.

För två år sen gjorde RFSL tillsammans med Företagarna ett seminarium till sommarens alla Pride firanden med rubriken "The Only Gay in the Näringsliv". Vi jagade paneldeltagare i månader innan, men så gott som alla vi tillfrågade sa nej. Motiveringarna pendlade mellan "har inte tid just då" till att "jo, jag lever ju så men det har inte med jobbet att göra, och dessutom vill jag inte vara "näringslivsbögen". Suck. Så mycket internaliserad, d v s egen, homofobi.

Att vara hög chef och bli en verklig ledare är supertufft. Kräver 100 procentigt fokus och nästan övermänsklig energi, och framförallt tillgång till hela sitt jag, till all sin kraft.

Varför är det då så ovanligt med öppna chefer?

Två alternativa förklaringar: Antingen att det faktiskt inte finns några höga chefer som är homo (problematiskt på så många nivåer). Eller att höga chefer faktiskt inte vågar vara öppna med vilka de är (lika problematiskt fast mer begripligt). Näringslivet är EXTREMT heteronormativt och strängt normerande, för att inte dra till med det röd-flaggade ordet - patriarkalt. Det blir ju nästan rubriker om slipsen är rosa. Och se så svårt vi har att hantera två variabler: man och kvinna, för att inte tala om att visa svaghet. Tänk bara på alla berättelser i #Baramänniska-serien här i Resumé. Inte nådigt att inte följa normen heller hos oss, och då vet jag att vi är låååångt före många andra länder och branscher.

Linnéuniversitet har undersökt och forskat på statusjobb och lönenivåer bland gifta homosexuella par. Det visade sig att bögar hade något lägre statusfyllda arbeten och lägre lön än sina jämförbara straighta bröder. Bland lesbiska var det tvärtom. Konstigt och märkligt vid en första blick. Fast häng med nu. Eftersom en lesbisk kvinna är nästan som en man (hrmpf-grrr, men ändå) så blir den lesbiska chefen nästan som en av grabbarna, d v s ok. Medan bögen, jag han är ju nästan som en kvinna, d v s inte ok. Alltså lägre status och lägre lön. Mansnormen har styrt igen. Generaliseringar, ja visst. Men det är genom att generalisera som en får syn på de osynliga reglerna.

I ett alltmer transparent samhälle, där även näringslivet tvingas bli allt öppnare, kommer det inte gå att hålla delar av sig själv i garderoben. All energi, allt fokus behöver vara på jobbet. Och då är det min fasta övertygelse att vi behöver hela människan. Hela människor. Det är framsidan av att vara bara människa.  Att vi är helt fantastiska när vi har tillgång till alla våra resurser, hela oss själva. Eftersom det vi gör är svårt!

Nu har Tim Cook visat verkligt ledarskap. Nu är han så mycket mer än bara vd för världens näst högst värderade företag. Nu förändrar han världen på ännu fler sätt. Tack Tim Cook och Apple för ert mod, för att ni visar oss vägen, går före och tänker annorlunda!

Att det är bra för varumärket är givet, det behöver jag inte förklara för er Resuméläsare. Eller som Tim Cook twittrade från en Prideparad i somras – "Inclusion inspires innovation". Men det är en annan artikel.

Helena Westin
Styrelseledamot i bland annat RFSL, Spoon Publishing och Identity Works samt senior rådgivare på Jung Relations.

Faktaruta
I 76 av jordens 246 länder är det brottsligt och illegalt att vara hbt.
I 10 länder är straffet döden eller livstids fängelse.
Bara i 17 länder får homopar gifta sig.
Apple är det första och enda bolaget på Fortune 500 som har en öppen vd (trots att det faktiskt finns fler).
Richard Floridas forskning visar gång efter gång att innovation och kreativitet blir större i öppna klimat.
På de svenska börsbolagen finns ingen öppen hbt person i ledande befattning.
Unga hbt-personer i Sverige försöker tre gånger så ofta ta sitt liv.

Läs mer eller hjälp till
Hbt handboken
The Rise of the Creative Class, Richard Florida
Donera till RFSLs hbtq arbete i världen www.insamlingsstiftelsen.se
Bli stödmedlem i RFSL

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.