Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Från mellanmjölkens till mellanchefernas land

Platta organisationer är knappast ett utbrett problem. Snarare behöver vi jobba för att kapa mellanchefsleden. Det skriver managementkonsulten Kaperos vd Peter Lundberg i en replik på Björn Rietz krönika.

Publicerad: 28 mars 2022, 12:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kaperos vd Peter Lundberg håller inte med Björn Rietz.


Ämnen i artikeln:

KaperoBjörn RietzPeter Lundberg

Jag läser Björn Rietz krönika ”Vilsen och tillplattad” och känner mig just lite vilsen. Visst har man hört de fina hittepåtermer han nämner, men efter att ha jobbat med mer än 70 av Sveriges största mediahus, marknads- och kommunikationsavdelningar, känner jag inte igen mig. Nog känns symptomen otydlighet, stress och otrygghet igen, men den platta organisationen känns väldigt långt borta. Jag tror att vi behöver skilja på platta organisationer och otydliga mandat.

Vi gör fler saker än någonsin och har fler specialister än någonsin, men gör samtidigt mindre skillnad än någonsin. De senaste åren har våra kunder fullkomligt drunknat i nya roller (på grund av digitaliseringen och linkedinifieringen) och att på riktigt ha 110 olika roller på 140 medarbetare, är ingen ovanlighet. Lägg sedan till att andelen chefer och ledare ofta ligger på närmare 40 procent, så lever vi inte längre i mellanmjölkens utan i mellanchefernas land.

”Jag tror att det är dags för mig att bli chef” sa den unga, välutbildade och ambitiösa, direkt ifrån universitetsutbildningen, efter tre år på jobbet. Jag tittade ut över de sex personerna som fanns i rummet och frågade ”över vem?”. Det finns en fin ambition i de flesta företag att alla måste få utvecklas, lämna görandet bakom sig. Helt enkelt lyftas upp till lite molnfri höjd och axla ett större ansvar. Men genom åren har vi alldeles för ofta sett vad det innebär i praktiken när du lyfter en person ur massorna till en ny oklart definierad chefsroll, för att motivera, men samtidigt demotiverar övriga 20 medarbetare.

Om vi vill komma åt de symptom som Björn nämner måste vi gallra hårt bland de roller som har skapats. Det är här otydligheten, stressen och otryggheten uppstår; var börjar ditt jobb och var slutar mitt. Vart ligger mandaten? När har jag gjort ett bra jobb? Hur många måste vi vara i rummet för att komma framåt, när alla har en mänsklig rättighet att tillföra just sin specialistkompetens? Gör jag helt enkelt någon skillnad?

De HR-undersökningar som Björn nämner visar ofta ett sjunkande resultat i linje med symptomen. Vad de större organisationerna och deras medarbetare behöver är förenkling, förenkling och ytterligare lite förenkling, samt lite fokusering. Detta stavas idag; färre roller, hårdare prioritering och just plattare organisationer.

Peter Lundberg
vd, Kapero

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.