Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Fredrik Skavlans intervju med Sarah Sjöström cementerar skadliga könsroller

Publicerad: 30 januari 2018, 08:22

Amanda Oxell sågar Fredrik Skavlans intervju.

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

Fredrik Skavlans frågor till elitsimmaren Sarah Sjöström visar på unkna värderingar som skadar kvinnor, skriver Amanda Oxell.


Ämnen i artikeln:

Sarah SjöströmFredrik SkavlanSVTAmanda OxellJämställdhet

Var det någon mer än jag som hickade till när Fredrik Skavlan intervjuade Sarah Sjöström i veckan? Eller förresten, svara inte, det var en retorisk fråga.

För där sitter Sarah Sjöström, en 24-årig elitidrottare som är en av de bästa i världen på sin sport. Som har tagit inte mindre än tre olympiska medaljer, vunnit över tio guld i VM och minst lika många silver. Och får svara på frågor om... städning. Och matlagning. Och tvätt.

En annan elitidrottare som också varit gäst hos Skavlan nyligen är Andrew Cotton, som dramatiskt berättade om hur han bröt ryggen efter att ha surfat en 18-metersvåg.

"So Andrew, I hear that you do not take care of your own laundry, cleaning or cooking?"

Kan ni se framför er hur Skavlan ställer frågan till honom? Nej, precis, för det skulle aldrig hända. Varför inte? Jo, för att han är en "ung kille" och där finns det inga förväntningar på att han ska ta hand om tvätt eller städa. För han är elitidrottare och måste fokusera på träningen, på äventyret. Till skillnad från Sarah, som förutom att vara elitidrottare också råkar vara kvinna och därför förväntas ta hand om hemmet, städa, tvätta och laga mat.

När Fredrik Skavlan frågar vem som tar hand om tvätten hemma svarar Sarah Sjöström att hennes sambo hjälper till med det. "Så du har både städhjälp, tvätthjälp och sambo?" säger Fredrik Skavlan, och de övriga gästerna och studiopubliken skrattar. Men hade de skrattat lika gott om det vore så att Andrew Cotton berättade att han får hjälp av sin flickvän med tvätten? Troligen inte, för där förväntas flickvännen att göra så, och vips försvinner humorn i den korkade frågan. Och kvar sitter den kvinnliga elitidrottaren som måste "försvara" att hon har hemhjälp istället för att ha hand om städningen själv.

"Men Amanda, han menade antagligen ingenting med det, det var väl inte så farligt".

Jo, det är det. Det är de här värderingarna, de som slinker in under folks radar, som är de allra farligaste. Det faktum att publiken och gästerna glatt skrattar när de ser framför sig hur Sarahs pojkvän städar och tvättar, de är skitfarliga. För de upprätthåller och cementerar de könsroller som hindrar kvinnor från att leva i samhället på samma villkor som män. De könsroller som gör att ambitiösa kvinnor än idag bränner ut sig för att de ovanpå att ge järnet på jobbet också behöver projektleda hemmet.

Något som kanske är det mest anmärkningsvärda med hela den här historien är att SVT:s inslagsproducent efter höstens alla stormar inte fick syn på detta innan det sändes. Och stoppade det.

Alla företag behöver arbeta med sina värdegrunder, inifrån och ut. Och om inte av den enkla anledningen att högpresterande, kvinnliga världsmästare ska slippa prata om tvätt och städning på bästa sändningstid, så för sin egen ekonomiska situation.

Time is up.

Amanda Oxell
Grundare av Annonsrådet och digital strateg på Wavemaker

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.