Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Fyra trender som gjorde störst intryck på SXSW

Publicerad: 16 mars 2016, 14:00

David Sandström, vd på DDB Stockholm.

Foto: Andreas Elgstrand.

Missade du den stora techfesten i Austin, Texas? Här samlar DDB Stockholms vd David Sandström fyra bestående intryck.


Ämnen i artikeln:

SXSWDavid SandströmDDB

För dig som inte riktigt vet vad SXSW, eller South by South West, är så kan det nog bäst beskrivas som ett massivt Almedalen för Digitalt, Film och Musik. Austin förvandlas för en stund till en stad där några av världens främsta entreprenörer, tänkare och experter tillsammans siar om vart världen på riktigt är på väg.  I år kröntes festivalen dessutom av att självaste POTUS var på plats.

Det är svårt att i korthet sammanfatta vad SXSW i år egentligen handlade om. ”You had to be there”, hade nog amerikanerna börjat sin berättelse med. Men jag ska ändå försöka ge mig på att sammanfatta de tre största samtalsämnena från Austin och dess implikationer. Jag har också valt att hålla mig borta från det allra mest uppenbara och uttjatade då jag utgår ifrån att det täcks på annat håll.

Mätbarhet
På ett intressant-läskigt sätt så blir det uppenbart att allt (och då menar jag verkligen ALLT) håller på att bli mätbart. Jag pratar inte om att det går att mäta hur vi rör oss digitalt, våra köpmönster eller vilka artiklar vi har läst på Facebook. Det som ligger framför oss är en verklighet där varenda steg, varenda blick och varenda ord mäts och registreras. DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), kanske coolast på hela SXSW, presenterade till och med en teknik som i princip kan läsa tankar.

Det intressanta med detta är egentligen inte mätbarheten i sig, utan hur tydligt det blir att kreativitet numera är en konkurrensfördel. När allt är mätbart och alla dina konkurrenter har tillgång till oändliga mängder data, så är det som kommer att bli särskiljande hur kreativ du är med och kring datan. Den dagen du låter datan vara svaret så har du samma svar som konkurrenterna, vilket gör att du i den stund blir lika ointressant som dem.

Demokratisering
Givetvis är presidentvalet på mångas läppar här i Austin, men det är inte den typen av demokratisering jag menar. Det jag syftar till är en demokratisering av teknik och mjukvara, det mesta som ett direkt resultat av Moore’s lag. Det som för några år sedan krävde en vagnpark i mångmiljonklassen samt orimligt dyra mjukvarulicenser finns nu tillgängligt för 699 dollar i mässhallen.

I takt med att allt mer avancerad teknik förenklas och demokratiseras så ser man hur gamla strukturer och oligopol rasar samman. Alla har numera tillgång till allt vilket innebär ett enormt skifte i konkurrenslandskapet, och den som inte börjar förhålla sig till detta kommer att vara obsolet väldigt snart.

Beneficence
Betyder i korthet hur viktigt det är att ens verksamhet i grund och botten är byggd på sunda värderingar och vill vara med och skapa en bättre värld. Och det är uppenbart att det skett ett skifte där vi gått från att mäta framgång i pengar till att börja mäta framgång i vilken positiv impact vi har på planeten och människor.

Det jag slås av är givetvis hur dåliga svenska företag är på att lyfta fram detta. I USA är det nästintill otänkbart att inte prata om vilken roll man har för mänskligheten eller hur man ”fundamentally will change the way that …”. I förlängningen så tror jag att det kommer att vara omöjligt att bygga en långsiktigt hållbar affär utan att på allvar bli tydlig med sitt högre syfte. Och då har jag inte ens börjat nämna hur svårt det kommer att vara att attrahera talangfulla personer om allt man gör är att fokusera på sitt börsvärde.

Slutligen
Men det mest intressanta hittar jag till slut när jag funderar över om inte det som händer på SXSW skulle kunna peka på något större, något ännu mer fascinerande.

Vart man än går i Austin så har företag någon typ av mer eller mindre relevant VR-upplevelse. Människor köar i timmar för att få utforska dessa virtuella världar, låta sig skrämmas av Aliens eller busa med Minionerna. Samtidigt har NASA och SpaceX de mest välbesökta och hypade föreläsningarna och montrarna. Det är väldigt tydligt hur fascinerad man är av rymden, mars och projektet New Horizons. Man kan helt enkelt inte undgå känslan av att jorden, rent mentalt, har blivit för liten för oss.

Tittar man närmare på det så ser man ett tydligt mönster: vi vill utforska. På samma sätt som Vikingarna, Columbus, Amundsen och Schackleton stod för olika eror av utforskande, så kanske VR och de tekniska framstegen inom rymdfart är starten för vår tids explorationsera. Min sammanfattning från SXSW är att det mycket väl kan vara något så pass stort som detta på gång.

Men vad detta har att göra med den lilla ankdammen som vi befinner oss i här har jag givetvis ingen aning om.

David Sandström
Vd, DDB Stockholm

Ämnen i artikeln:

SXSWDavid SandströmDDB

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.