Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Gå med i a-kassan i dag

Publicerad: 31 mars 2020, 13:23

”Om du blir medlem i a-kassan i dag så räknas det som att du varit medlem hela mars månad. Det förbättrar dina möjligheter att få ersättning om du under de kommande månaderna blir arbetslös.”, skriver Sveriges Kommunikationsbyråers tf. vd Linda Nilsson.


Ämnen i artikeln:

KOMMLinda NilssonCoronaviruset

Sveriges Kommunikationsbyråer är en branschorganisation för företag verksamma inom reklam och marknadsföring. Förbundet fungerar dels som rådgivande och inspirerande medlemsorganisation, dels som opinionsbildande och upplysande intresseorganisation. I den situation vi befinner oss i nu, som vi aldrig tidigare har befunnit oss i, så behöver vi alla göra vad vi kan även om detta innebär att röra sig utanför ramen för vad vi gör i vanliga fall. Vi i Komm måste också utifrån de förutsättningar vi har lämna vår comfort -one till förmån för våra medlemmar och vår bransch. Det är viktigt för att vi alla ska kunna ta oss tillbaka efter att krisens mest akuta tid har klingat av. Och för att vi ska kunna göra det måste vi värna om våra medarbetare i branschen.

Så varför skriver jag om detta just i dag? Jo, för jag vet att stora delar av branschen läser vår branschpress, och i dag är ett viktigt datum. I går meddelade regeringen att kravet sänks på hur länge du ska ha varit medlem i en a-kassa för att få ersättning. I normalfall för att vara berättigad a-kassa så måste man ha betalat in sin avgift i minst 12 månader. Detta sänks nu till 3 månader. Av den anledningen är det av största vikt att personer som inte i dagsläget är anslutna kopplar sig till en a-kassa innan dagens slut (31 mars) och betalar in månadsavgiften. Det betyder att om du blir medlem i a-kassan i dag så räknas det som att du varit medlem hela mars månad. Det förbättrar din möjlighet att få ersättning om du under kommande månader blir arbetslös.

Det kan vara tryggt att ha en försäkring just för tider som dessa och ett medlemskap i en a-kassa är då ett väldigt enkelt sätt att skydda sig mot ett totalt inkomstbortfall. Som en extra trygghet, utöver din a-kassa, kan det kanske även vara aktuellt att teckna en inkomstförsäkring vilket i många fall ingår i ett fackmedlemskap. 

Regeringens krispaket och åtgärder är välkomna. Men det är viktigt att se på insatserna både på företags- och individnivå. Jag tror att branschen skulle må bra av att fler tar del av det skyddsnät som en a-kassa ger. Vi måste alla göra allt för att vår bransch ska klara sig så bra som möjligt genom krisen och på sikt kan återanställa personer som har tvingats gå från sina jobb. För kontentan är att när kurvan plattas ut och vi rör oss mot ljusare tider så är vår bransch en nyckelaktör i att få i gång tillväxten för det svenska näringslivet. Våra medlemsföretag har både kunskapen och viljan att bidra till återhämtningen – för att öka innovationsgraden och stärka konkurrenskraften krävs inte bara finanspolitiska räddningspaket, utan även omvärldsanalys, konsumentinsikt och djup kunskap om hur man förändrar attityder och beteenden.

Förhoppningsvis klarar sig vår bransch med de stödåtgärder som regeringen har presenterat i form av korttidsarbete (permittering). Men i ett läge som detta kan vi nog alla vara överens om att det inte skadar att ha både hängslen och livrem. 

 

Linda Nilsson,  tf vd Komm

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.