Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Gåvosäsongens oväntade biverkningar

Publicerad: 25 november 2021, 13:55

Att ge bort presenter är omtänksamt. Eller? I veckans beteendebank utforskar Rodolfos beteendevetare Beate Undén hur våra relationer påverkas av gåvosäsongen.


Ämnen i artikeln:

BeteendevetenskapBeteendebanken

Gillar du att få presenter av din partner? Eller kanske du tänker att du borde ge fler gåvor för att ta hand om relationen? En ny studie ställer kanske saker på ända för dig. Den tyder nämligen på att det finns fler nyanser än att ta hänsyn till än att presenter glädjer mottagaren. Den mörkare sidan av generositet innebär att vi blir mer olydiga när vi gjort något bra och därmed känner att någon står i tacksamhetsskuld till oss. 

Vad säger forskningen?

Personerna i studien fick läsa om två olika situationer. Det ena situationen var, ”Du är ute och köper en present till din flickvän, och medan du är i butiken får du ett email från en annan kvinna. Du svarar på mailet och tackar ja till att äta middag med henne”. Den andra situationen löd istället: ”Du får ett SMS från en kvinna som inte är din flickvän och svarar henne på ett flirtigt sätt.” Sedan skulle deltagarna välja vilken av situationerna som tydligast innebar otrohet. Skillnaden mellan dem var alltså att i den ena hade man först köpt en present till sin partner. 

Resultatet var tydligt: det flirtande som föregåtts av ett romantiskt presentköp ansågs av deltagarna i betydligt mindre utsträckning som otrohet. Att ge sin partner en gåva verkade alltså göra dem mer moraliskt slappa. På psykologispråk kallas detta ”moral licensing,” och innebär att vi ger oss själva frikort att bete oss tvivelaktigt efter att vi varit snälla eller duktiga i en tidigare situation. 

Och vad betyder det?

Gåvor och generositet har naturligtvis viktiga funktioner att fylla i kärlek, men den som använder dessa som verktyg för att förbättra relationer behöver räkna med vissa eftergifter. Att ge presenter har inom forskningen ofta setts som en win-win situation för både givare och mottagare, men den här studien kastar nytt ljus på vad som händer med kärleks- och släktrelationer under den kommande gåvosäsongen. Generositet kan absolut fungera som friskvård – kanske rentav medicin – för förhållanden, genom att vårda och stärka dem. Men studien visar att precis som mediciner har sidoeffekter kan gåvor också ha vissa oväntade biverkningar. 

Källor
Polman, E., & Lu, Z. Y. (2021). Are people more selfish after giving gifts?. Journal of Behavioral Decision Making.

Beate Undén, Rodolfo

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.