Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Gina Tricots svar till Amanda Oxell

Publicerad: 14 mars 2019, 14:42

Gina Tricots globala produktions- och hållbarhetschef Emma Garrote, svarar på Amanda Oxells kritik och menar att Gina Tricot ligger på för högre löner i Bangladesh och att man lanserat flera initiativ för att driva utvecklingen gällande jämställdhet i rätt riktning.


Ämnen i artikeln:

Gina Tricot

Eftersom vi är ett företag som drivs mestadels av kvinnor och som riktar sig till en målgrupp bestående av kvinnor vill vi med Girl Power Awards hylla just kvinnor. Jämställdhet är därför inte bara en prioriterad fråga för oss som bolag, jämställdhetsarbetet är en självklarhet.

Därför är vi stolta över våra samarbeten med Dress for Success, UN Women och UNICEF. Vi har naturligtvis respekt för att det går att ha åsikter om själva namnet – men vi tycker att det finns en kraft i uttrycket "Girl Power" som vi vill ta vara på.

Bangladesh är världens näst största exportör av textilier. Det är en viktig industri för landets ekonomi och vi har, liksom många andra modeföretag, leverantörer i landet. Vi tycker att det är självklart att arbetarna hos våra leverantörer ska få en lön att kunna leva på. I vår kartläggning i Bangladesh där 21 538 anställdas löner har granskats låg snittlönen mer än 30 % över rådande minimigräns. Och som medlemmar i amfori BSCI stod vi bakom de brev som skickats till Bangladeshs regering för att trycka på i lönefrågan - och i fjol beslutades det om en höjning av landets minimilöner.

Utöver ersättningsfrågorna jobbar Gina Tricot med jämställdhet i Bangladesh på andra sätt. Barns, och särskilt flickors, rättigheter har varit en prioriterad fråga för oss i Bangladesh just för att vi har närvaro där med fabrikerna. Tillsammans med Unicef och lokala aktörer driver vi 150 förskolor i Dhakas slumområden, ett projekt som över sex år kommer ge fler än 22.000 barn, särskilt flickor, möjlighet att komma in i skolsystemet.

Vi vill ta vårt ansvar och vara en positiv kraft i utvecklingen av löner och arbetarnas villkor. Vårt arbete är en ständigt pågående process, och oavsett hur mycket vi investerade eller vilka beslut vi fattade hade vi inte kan vi inte lösa alla problemen i morgon. Men saker går steg för steg i rätt riktning. Och det arbetet driver vi både som företag och genom olika samarbeten och allianser, däribland med BSCI och Unicef.

Emma Garrote, global production and sustainability manager, Gina Tricot.

Ämnen i artikeln:

Gina Tricot

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.