Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Glöm inte Dawit Isaak under Almedalen 2016”

Publicerad: 3 juli 2016, 12:10

Brit Stakston var med och tog fram kampanjen "Sitt med Dawit" i Almedalen 2013.

Foto: Pressbild (montage)

För tre år sedan var Dawit Isaaks fall på allas läppar under hela veckan. Tre år senare är frågan lika sorgligt aktuell. Och på plats där cellen är görs idag bilreklam. Det ska inte behöva krävas en kampanj för att en sådan här fråga hålls vid liv, skriver Brit Stakston.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenAlmedalen 2016Brit StakstonDawit Isaak

Ännu en Politikervecka drar igång där den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak sitter fängslad. Fortfarande utan rättegång eller möjlighet att träffa varken sin familj eller diplomater.

För tre år sedan var hans fall på allas läppar under hela veckan. Drygt 250 politiker och opinionsbildare valde att delta i manifestationen Sitt med Dawit som också belönades för sitt uppmärksamhetsarbete. Tre år senare är frågan lika sorgligt aktuell. Och på plats där cellen är görs idag bilreklam. Det ska inte behöva krävas en kampanj för att en sådan här fråga hålls vid liv.

Det har nyligen öppnats dörrar från Eritreas håll. Det finns inte en bättre plats än Almedalen för att gemensamt åstadkomma en förändring och agera. Vi var och en och Sverige kommer för alltid bära ett ansvar likt det i Wallenbergfallet om vi inte förmår använda denna möjlighet som nu uppstått.

Ny information kom nyligen om att Dawit Isaak är vid liv. Denna gång kom informationen från Eritreas utrikesminister. Det bekräftades och styrktes delvis av liknande uppgifter i reportageserien om Eritrea som journalisten Martin Schibbye gjort för medborgarfinansierade reportagesajten Blankspot.

Dawit Isaak är fängslad för att ha gjort precis det i Eritrea som Martin Schibbye nyligen gjort. Dawit gjorde nämligen sitt jobb. Han åkte tillbaks till Eritrea, för att göra en relevant granskning av det politiska skeendet och ge kunskap om situationen till allmänheten via tidningen Setit. Journalistik är en viktig pusselbit även idag för att ge en djupare förståelse för landet.

Under det senaste året har Stödföreningen Free Dawit tillsammans med de åtta medieorganisationer som även organiserade #sittmedDawit låtit det diplomatiska arbetet och journalistiken göra sitt. Tålmodigt har man avvaktat, väntat på lösningar och hoppats på ny information och öppningar. Men nu när det närmar sig ännu en årsdag för fängslandet så går det inte längre att vara tyst. Efter snart 15 år i fängelse utan rättegång måste denna katt och råtta lek med en människas liv få ett slut.

Eftersom den eritreanske utrikesministern öppnade för en eventuell rättegång för Dawit Isaak efter alla dessa långa år i fångenskap och isolering bör politiker i Almedalen visar strategier för och avkräva svar på följdfrågor till Eritrea som kan startas idag:

• Vilka bevis kan ges för att Dawit Isaak lever?
• När kommer rättegången att ske?
• När kan möten med diplomater och anhöriga ske?

Dawit Isaak har idag varit fängslad utan rättegång i 5 397 dagar. Med de öppningar som nu finns är det dags att agera Sverige. Det är nu eller aldrig. Låt inte politikertalen vara fyllda av enbart abstrakta floskler. Tala klarspråk om hur Dawit Isaak som människa, familjefar och journalist kan få tillbaka sitt liv i värdighet rent konkret.

Brit Stakston
PR-konsult och medgrundare av Blank Spot Project

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.