måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Yasmine Winberg: Google – sluta göm er bakom standardiserade icke-svar

Google har en enorm makt över människor och samhällen. Ändå vägrar de konsekvent att svara på våra frågor – utan skickar ”samlade svar” som hänvisar till policydokument. Det räcker nu – ta ert ansvar, skriver Resumés chefredaktör Yasmine Winberg i ett öppet brev.

Publicerad: 9 februari 2023, 13:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Yasmine Winberg. Foto: JANNE NAESS.


Ämnen i artikeln:

NyheterYoutubestjärnaYoutuberYoutubeGoogle

Kära Google. Jag har arbetat med att bevaka reklambranschen i nio års tid. Under de åren har era fantastiska tjänster vuxit sig allt starkare. Slukat en allt större del av reklamkakan. Fått allt fler användare. Förändrat människors medievanor. Revolutionerat människors liv. Uppfostrat en generation som inte minns en värld utan er – och som definitivt inte känner till begreppet ”linjär-tv”. Faktum är att barn mellan 13-15 år hellre kollar på Youtube än att träffa kompisar (!) (Orvesto Junior 2022). Något som gör att Orvesto kallar dem – den unga generationen – Youtubianerna. 

Vid sidan av er fantastiska demokratisering av innehåll, där alla har blivit publicister, alla har fått möjlighet till en röst – där underhållning, information och fakta berikar människors liv på ett sätt som vi aldrig någonsin tidigare skådat – finns som ni vet också en stor baksida.

En värld av desinformation, odemokratiska rörelser som samlar anhängare, avgrundsdjupt hat och hot från troll och – eftersom jag har ett särskilt öga för reklambranschen – tveksamma och oetiska annonser och annonsplaceringar.

Under mina år på Resumé har vi då och då gjort nedslag i er värld. Det har bland annat sett ut så här:

■ 2019 avslöjade vi att svenska annonsörer hamnade i Youtubevideor med guider för knark, vit makt-musik och barn som poserar med vapen. De hamnade där trots att de använt så kallade whitelists – och trots att ni efter flertalet globala annonsbojkotter lovat att städa upp och säkerställa brand safety.  

■ 2020 wallraffade vi som 13- och 17-åringar i sociala medier. Då fick vi upp annonser för en ”modern heta linjen”, Myshörnan, på Bianca Ingrossos Youtubekanal. Vi fick även reklam för ögonlocksplastik och onlinespel. 

■ 2021 uppmärksammade vi hur en fejkannons, där Greta Thunberg utnyttjats för att kränga bitcoins, slunkit igenom era system

Gemensamt för alla våra publiceringar är att när vi ställer specifika frågor om hur det kommer sig att barn möts av reklam för ögonlockskirurgi, hur ni skyddar svenska annonsörer från att synas i – och ovetandes finansiera – skapare av vit makt-musik, hur det kommer sig att kända personers ansikten kan få utnyttjas av kriminella utan att era system upptäcker det … Ja, då mejlar ni alltid ett ”samlat svar på våra frågor”, som en AI lika gärna skulle kunna ta fram. Det brukar nämligen vara en upprapning av era policydokument.

Igår publicerade vi ytterligare en granskning av hur det är att vara barn på Youtube, gjord av reportrarna Amanda Törner och Nellie Pilsetnek. Eftersom vi tror att många barn använder Youtube på föräldrarnas konton (eller inget alls – man måste ju faktiskt inte ha konto för att använda era tjänster) valde vi att undersöka ett 20-tal kanaler populära hos barn utifrån de premisserna. Granskningen visade bland annat att Sveriges största barnstjärnor på Youtube, som Yumi & Tomu, The Swedish Family och L22 översvämmas av en hög frekvens av annonser (tv-lagen gör ju gällande att ingen reklam får synas intill barnprogram eftersom barn är särskilt mottagliga för kommersiella budskap). Och än mer anmärkningsvärt: annonserna består av uppmaningar att teckna krediter, köpa vitt snus och spela för pengar. 

Men det behöver jag förstås inte berätta för er. Det här vet ni ju redan. Ni har ju lanserat Youtube Kids för att råda bot på detta, vilket ni gärna berättar om i era mejl med samlade svar. Eftersom, som ni uttrycker det, ”innehåll som äventyrar minderårigas säkerhet är oacceptabelt”. Ni säger att ”Youtube Kids fortsätter att växa i popularitet”. Men när vi frågar er hur många som använder Youtube Kids i Sverige svarar ni att ni ”tyvärr inte har de siffror vi efterfrågar när det gäller användarstatistik”.

Det är synd att ni inte har det, Google. Det är synd eftersom den produkt ni återkommande hänvisar till – den som ska skydda barnen – den vet vi inte om eller hur den överhuvudtaget används.

Jag ska lansera en teori för er, Google. Tänk om många av föräldrarna i Sverige inte känner till hur miljön på Youtube ser ut för barnen och är omedvetna om Youtube Kids. Tänk om de bara låter sina barn titta på Youtube – oavsett inlogg. Tänk om ni skriver samlade svar om Youtube Kids, när vi ställer besvärliga frågor om hur ni skyddar våra barn, för att det är enklast så. För er. Inte för barnen.

Har jag fel? Redovisa siffrorna. Svara på våra frågor utan att skicka samlade svar. Ta ansvar.

Läs hela Resumés granskning här

Vitt snus, kasinos och krediter – så översvämmar ”vuxenreklamen” barnidolerna på Youtube
Youtubers och annonsörer reagerar på Resumés granskning: ”Riktigt illa, känner mig extremt maktlös” 

Sveriges Konsumenter rasar mot Youtubemiljön: ”Djupt upprörande – tillsyn och självsanering fungerar inte” 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev