Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Grafisk formgivare/originalare med 20 års erfarenhet - lön?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jag har arbetat inom reklambyråvärden i nu drygt 20 år och anses vara mycket formstark, duktig, snabb, ordningssam. Vid utvecklingssamtal mm finns det inget att kritisera och de har svårt att säga vad jag behöver förbättra. Det enda jag själv vet är att jag saknar webb-kunskapen - den är bara grundläggande idag, dvs jag leker fram och formger hemsidor åt mina vänner i Dreamweaver på fritiden. Jag är en social och glad prick och har inga svårigheter med att ta varken kunder eller leverantörer. Dock tycker jag mig själv vara för mesig i att framhäva det jag presterat utan tycker ofta att resultatet är svar nog. Behöver jag nämna att jag är en kvinna...? Mina arbetsuppgifter är väldigt varierande, ibland får jag ta allt direkt från kund och jobba fram till jag lämnar över till tryck, ibland får jag en muntlig genomgång av AD'n eller en halvfärdig produkt som ska förvaltas och finslipas. Kunderna är blandade, stora internationella till mer lokala. Jag arbetar med allt från DM, till annonskampanjer, produktkataloger. Arbetstiden är heltid (37,5 tim/v) och då jag har småbarn blir övertiden på plats inte alltför stor och ofta. Jag får 5 % pensionsspar idag och motion. Ingen övertid, lunchförmåner eller andra förmåner. Idag har jag 29.000:-/mån. Var borde jag ligga lönemässigt?

Svar:

Din lön ligger ca 1000-5000:- under "branschsnittet". Huruvida du är kvinna eller man spelar mindre roll.... Enligt mina värderingar i varje fall! Du är trots detta inte den enda kvinnan som säger sig ha lite för taskigt självförtroende och är dålig på att framhäva sig själv. Om det sen är så på riktigt eller om det bara handlar om din egna, kantstötta, självbild.... Inte vet jag. Jag hoppas dock, som pappa till några flickor, att ni tjejer, i allmänhet, tar för er mer och mer så att man törs släppa ut sina döttrar på den framtida arbetsmarknaden.

Pappa Deg

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.