Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Hållbarhetsexperten Mattias Goldmann summerar Cop26

Publicerad: 15 november 2021, 07:49

Hållbarhetsbyrån The New Division var på plats i Glasgow för att delta på COP26. I ett blogginlägg på Resumé gör de en lägeskoll med hållbarhetsexperten Mattias Goldmann.


Vad har varit utmärkande för just detta klimatmöte?
”COP26 sker i en unik tid. Länder återstartar sina ekonomier efter pandemin och runtom i världen har vi tydligt sett de skrämmande effekterna av ett förändrat klimat. Det ger både större möjligheter att snabbt ställa om och mer ”sense of urgency”. I själva förhandlingarna kan riktigt gamla surdegar klaras upp, de allra flesta länder har skärpt sina åtaganden och vi har fått en rad ”Coalition of the willing”-åtaganden om att fasa ut kol och olja, ställa om till elbilar, stoppa avskogningen, ställa om finanssektorn och mycket annat.”

Hur står sig mötets utfall kontra dina förväntningar inför COP26?
”Klimatförhandlingarna räddar inte klimatet, som många tycks tro, men de löften vi nu fått från länder, branscher och företag ger oss en chans. Nu är det upp till oss alla att trycka på så att fagra löften om ”nettonollutsläpp” till 2050, 2060  eller till och med 2070 omvandlas till snabba utsläppsminskningar redan i närtid och att alla dessa nya konstellationer som uppstått inte faller i glömska utan levererar.”

Vilka var mötets mest oväntade överenskommelser och/eller löften?
”Indien förväntades inte leverera någon uppdaterad NDC (Nationally Determined Contribution), och deras löften om att 50 % av energisektorn ska vara förnybar redan 2030 har enorm betydelse. Särskilt som USA och Kina till slut fann varandra igen, med ett gemensamt åtagande att minska utsläppen snabbare framåt. Därmed har de tre största utsläpparna skärpt sig, vilket är långt bättre än vi trodde inför mötets start.”

Har parterna lyckats enas om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken?
”Mycket av låsningarna vi haft sedan COP21 har nu dyrkats upp, inte minst för den så viktiga Artikel 6 som handlar om utsläppshandel. Det har skett med kreativa förslag som inte är en kompromiss mellan vitt skilda viljor utan nya lösningar alla bör kunna enas om. Men först när sista klubbslaget fallit vet vi om det gick att nå enighet kring detta.”

Hannah Boman
Jakob Trollbäck
Sara Lindström
Hanna Näslund

Ta del av The New Divisions spaningar från klimatkonferensen Cop26 i deras blogg.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.