Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Hej pr-kompisar! Hög tid att vi lär oss köpa medier”

Publicerad: 18 mars 2016, 08:47

Robert Svensson.

Pr-byråer behöver bli bättre inom bland annat planning och medieköp. Det finns ingen anledning att överlåta det jobbet till andra, skriver Robert Svensson som är vd på Lennox PR.


Ämnen i artikeln:

Robert SvenssonLennox PR

Det är dags att vi i pr-branschen slutar vela och ger oss in i matchen. Jag vet hur många av er bland mina kolleger tänker när ni hör mediebyråer gräla om digital räckvidd. Ni tror att de vet något vi inte vet. Det är fel.

Vi som jobbar i den här branschen, i public relations, vi sitter på svaren. Vi vet bara inte vilka siffror vi ska använda för att få kunden att förstå. Det har ju hänt en del med den här branschen sedan det främsta kunderbjudandet var en plats vid honnörsbordet när Truman Capote höll hov vid the Grand Ballroom på the Plaza.

Med ett mer mångfasetterat kommunikationslandskap, där salongerna liksom medierna har blivit digitala, är möjligheten att mäta våra aktiviteter större än vad de flesta av oss trodde var möjligt. Vi kan följa och se en kris byggas upp i realtid genom att lyssna på sociala kanaler, vi kan räkna relevant räckvidd och koppla den till köp på ett sätt som gör det möjligt att mäta värdet i våra insatser i kronor och ören.

Kanske kan vi snart till och med överge allmänt accepterat humbug som pr-värde* och andra konstigheter. Som jag längtar.

Pr-branschen är på väg att gå från en hokuspokus-bransch som levererar klipp, Powerpoint och pressmeddelanden, till en lika självklar (och mätbar) tjänst som försäljning. Men för att vi alla ska kunna ta steget dit behöver vi höja vår egen kompetens. Framför allt inom planning och medieköp. Så som våra kanaler och medier har utvecklats blir det allt troligare att vi behöver jobba med en kombination av förtjänade, egna och köpta (ja, köpta) medier för att nå full utväxling på våra kunders pr-aktiviteter.

För att kunna axla den rollen behöver vi som skrå bli bättre på att räkna på relevant räckvidd och interaktion. Våra kunder kommer att kräva det av oss. Vi skulle också må bra av att mätas i konkurrens och på lika villkor med våra kolleger på reklam- och mediebyråer. Jag tror att det skulle stärka vårt självförtroende.

*)"Pr-värde" är ett internationellt accepterat sätt att mäta värdet av en publicering på redaktionell plats. Det räknas ut genom att multiplicera mediets listpriser för motsvarade reklamplats med tre. Med tanke på att ingen vettig människa betalar fullpris för annonser så är detta på alla tänkbara sätt en räkneövning som enbart bygger på fria fantasier.

Robert Svensson
Vd på Lennox PR och opinionsbildare i Resumé

Ämnen i artikeln:

Robert SvenssonLennox PR

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.