Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Hjälp, vår konkurrent smutskastar oss!

Publicerad: 4 maj 2012, 08:56


Ämnen i artikeln:

Fråga advokaten

Fråga:
En av våra konkurrenter har skickat ut ett  pressmeddelande där de antyder att vår VD har gjort sig skyldig till  bedrägerier. Vi vet också att de har ringt olika journalister och  försökt övertyga dem om att uppgifterna är riktiga. Uppgifterna  är givetvis helt grundlösa. Som tur är har ingen tidning skrivit om  detta. Kan vi ingripa mot vår konkurrent på något sätt?

Svar:
Det beror på vem konkurrenten skickat  pressmeddelandet till. Har de bara skickat pressmeddelandet till  journalister/redaktioner går det inte att göra något. Då skyddas  releasen av meddelarskyddet och bara den ansvarige utgivaren kan bli  ansvarig om han/hon beslutar att publicera uppgifterna. Det är dock  inte ovanligt att pressmeddelanden skickas ut, inte bara till  nyhetsredaktioner, alla möjliga mottagare. Innehållet i releasen kommer  då till allmänhetens kännedom genom konkurrentens egna  åtgärder.

Konkurrenten agerar alltså själv nyhetsförmedlare och inte  bara informatör. I sådant fall är det möjligt att stämma  konkurrenten/ställföreträdarna för förtal. Vidare eftersom det är fråga  om en konkurrent kan det möjligen också gå att driva en process  i Marknadsdomstolen för misskreditering. Det förutsätter dock att  domstolen konstaterar att pressmeddelandet skickas ut i syfte att  marknadsföra konkurrentens varor och tjänster.

Har du en fråga till Monique?
Maila: fragaadvokaten@resume.se

Monique Wadsted

Ämnen i artikeln:

Fråga advokaten

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.