Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Hollywood – verklighetsflykt eller vår räddare från undergången?

Publicerad: 8 mars 2019, 10:00

David Borg.

David Borg på Borg & Owilli ser en trend där unga hjältar från böcker och filmer formar den nya generationens förebilder. Är Greta Thunberg verklighetens Katniss Everdeen? Kan företagen idag lära sig av populärkulturens narrativ för att skapa ett mer modernt anpassat berättande?


Ämnen i artikeln:

Borg & OwilliDavid Borg

Greta Thunberg är klimatkämpen som stövlat in i maktens korridorer och skällt ut världsledare efter världsledare och ifrågasatt om de verkligen bryr sig om vår framtid. Emma Gonzalez stod rakryggad efter förra årets skolskjutningar i USA, och när hon höll ett tal under March for our Lives fick hon en hel nation att stanna upp medan de bevittnade hur hon tyst lät tårarna rinna för alla som dött i skjutningen.

Två till synes ostoppbara krafter som för tankarna till sagornas värld, till exempel jämnåriga Katniss Everdeen från Hunger Games-böckerna. För vi har få exempel i den verkliga världen som matchar dessa två ungdomar när det gäller gärningar som fått ett större genomslag än luttrade politiker, intresseorganisationer och tankesmedjor brukar få tillsammans. Det hade inte förvånat mig om det också är Katniss Everdeen både Greta och Emma ser i spegeln innan de går och lägger sig.

När Greta och Emma var barn kom första boken av The Hunger Games. Böckerna blev en stor filmsuccé som har rullats ut under hela deras uppväxt. Här har vi ett tydligt samband framför oss; populärkultur om unga hjältar har format nya typer av människor och samtidigt vad vi vill ha. Jag vill hålla mig till Hunger Games, men bara för att stärka min tes ytterligare finns det andra böcker och filmer med exakt samma tema som får ungdomar att fortfarande läsa böcker och besöka biografer, som Harry Potter-serien och The Maze Runner-filmerna.

Få teman, som Hollywood är väl medvetna om, är mer kassaskåpsäkra just nu än "heroisk ungdom i en dystopisk värld". Katniss Everdeen har blivit en förebild för en miljontals ungdomar, men varför? Svaret tror jag är att hjältar som Katniss Everdeen är så mycket mer än bara en förebild och hjälte för vår samtid. Det är också vad hon faktiskt står för och framförallt vem/vilka som är hennes antagonister som jag tror bidragit till genomslaget – nämligen de vuxna.

Det är en insikt som på inga sätt är vidare unik eftersom populärkultur har alltid format oss människor. Orwells klassiker '1984' fick oss att ifrågasätta statens makt, och många teknikföretag som erbjuder teknik inom övervakning möts än idag med skepticism och med en eventuell referens ur Orwells dystopi. Kramer vs. Kramer skapade en betydligt mer nyanserad och jämställd debatt om att pappan också var en värdig förälder vid en skilsmässa.

Nu är detta storytelling på absolut högsta nivå jag skriver om, men fortfarande är det en intressant tanke för byråer och företag att ta med sig. Hur skapar man så pass intressant storytelling under en längre tid att man kan förändra beteendet hos en världsbefolkning? Jag menar, om någon gav mig en obegränsad budget för att stoppa rasismen i världen hade jag sprungit direkt till ett gäng manusförfattare i Hollywood och tagit fram en filmserie om en ung rasifierad hjälte som inte visar någon som helst nåd för vuxna fascister som avskyr båda oliktänkande och mångfald. Eller så börjar jag själv skissa på det där manuset imorgon, i hopp om att fler nya unga hjältar poppa upp där ut i världen. För flera Gretor kommer vi behöva.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

Borg & OwilliDavid Borg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.