Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Hon är kommunikatören som fått en global publik via selfievideos

Publicerad: 30 april 2020, 09:08

I coronakrisens fotspår har statsepidemiologerna blivit de viktigaste språkrören. Statschefer och premiärministrar har fått vänja sig vid att dela scen i offentliga sammanhang. Och många framträdanden har det blivit. Alla ledare har inte funnit sin naturliga roll i pandemins uppochnervända värld, men en kvinnlig premiärminister har blivit en ledstjärna i kriskommunikation, det skriver Ricki Petrini.

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

RP

Ricki Petrini


Som Nya Zeelands näst yngsta president genom tiderna (39 år gammal i dag, 37 år när hon tillträdde i oktober 2017) har Jacinda Ardern blivit ett globalt ansikte för nästa generations unga, kvinnliga politiker. Redan under coronakrisens första skede, långt innan vi ens kallade den en pandemi, visade hon prov på tydligt ledarskap och imponerande handlingskraft.

Alla världsledare har dock inte varit lika övertygande i sina kommunikationsstrategier de senaste två månaderna. Vissa har haft svårt att dela scen med en, i pandemisammanhang, mer kunnig epidemiolog. Andra har lekt kurragömma, och menar att ingen pandemi kan konstateras så länge som man inte kan se den.

Oavsett strategi står det ganska klart, två månader in i den globala kris som vi befinner oss i, att corona kommer ur ett kommunikativt perspektiv tvinga världsledare att bekänna färg. Medan vissa kommer glänsa kommer andra se hela sin framtida politiska karriär gå i kras. Allt på grund av valet av kommunikationsstrategi (eller bristen på den).

Här är 7 internationellt kända politiker och vad som kännetecknar deras kommunikation:

Fisken i vattnet – Jacinda Ardern, premiärminister, Nya Zeeland

Som nämns i inledningen ovan har Jacinda redan från krisens början valt att ha en framträdande och tillgänglig roll som premiärminister. Hon var tidigt en förespråkare för lockdown och har sedan dess sett sitt lands smittotal och statistik över omkomna sjunka markant. Här om dagen gick hon till och med ut med det djärva uttalandet om att landet skulle utrota covid-19.

Kommunikationsstrategin:

Tydlighet, tillgänglighet och medkänsla verkar vara ledorden i Jacindas strategi. Hennes dagliga och egenfilmade Facebook Live-videos har setts av miljoner människor. I klippen snackar hon med individen (snarare än ”talar till folket”) och använder empatiska grepp som ”vi”, ”jag vet hur det känns”, ”jag hoppas att vi alla” och ”tyvärr kan vi inte”. Hennes referens till sin roll som mamma har också utmärkt sig i kristider, när de flesta världsledarna snarare blivit mindre tillgängliga och alltmer stiffa, bakom podier på artificiella presskonferenser, ju längre krisen pågått. Taktiken med hemmafilmade selfievideos med mobilen har varit ett smart drag som väckt sympatier inte bara i Nya Zeeland utan hos människor i hemmaisolering över hela världen.

Vad gör Jacindas närmsta medarbetare mellan de dagliga pressträffarna?

Skrollar förnöjt igenom regeringens sociala medier-feed över en dubbel espresso och lajkar några få av flera, flera, flera tusen positiva kommentarer från överförtjusta medborgare.

Förnekaren – Aleksandr Lukasjenko, president, Vitryssland

Coronakrisens politiska clown har iscensatt ett potpurri av floskler och revyaktiga scener där han bland annat mött pressen i full hockeymundering.

–Virus? Ser du något virus flyga omkring här eller? Nej, det gör inte jag heller, sa han till en vitrysk journalist i början av april och skrattade självsäkert framför kameran.

Kommunikationsstrategin:

Streckkolla Harry Potter-serien och leta fram sin gamla trollerilåda på vinden. Aleksandrs hemmakokade recept för att bekämpa viruset innehållet både vodka, bastubad och traktorkörning. Fortfarande är det oklart vem som rådgör med presidenten men mest troligt har han funnit inspiration från sagans magiska värld.

Vad gör Aleksandrs närmsta medarbetare mellan de dagliga pressträffarna?

Boostar livet ur en Facebook-kampanj om att alkohol är skadligt för hälsan plus höjt anslagen till myndigheten som bekämpar fake news.

Primadonnan – Jair Bolsonaro, president, Brasilien

Intressant beteende kan man se hos de ledare som i kris främst ser över sitt eget hus än att försäkra sin befolkning om att landet är i säkra händer. Jair har liksom redan gjort alla fel man kan göra, så man undrar vad som kommer härnäst. Han har vägrat avslöja om han diagnostiserats med covid-19 (flera i hans kabinett har bekräftats ha varit smittade). Han har öppet sagt att han tycker pandemin är överdriven, trots över 5500 döda (i skrivande stund) fall bara i Brasilien. Nu riskerar han att ställas inför riksrätt eftersom han också börjat lägga sig i utredningar som rör hans tre politiskt aktiva barn.

Kommunikationsstrategin:

Familjen först och förneka de 3 C:na – Corona, Climate & Compassion

Vad gör Jairs närmsta medarbetare mellan de dagliga pressträffarna?

Filar på CV:t samtidigt som de vädrar sina verkliga åsikter på privata Instagram-konton under annat alias.

Tjurskallen – Donald Trump, president, USA

Säg vad man vill men 2020 skulle ju ha varit The Donalds år. Det stod liksom skrivet i stjärnorna. Vad som till en början såg ut att bli en våg att rida på hela vägen till omval i november, avbröts tvärt i ett enda stort magplask. Och fadäserna har sedan avlöst varandra inför kameror och en världspublik. Vi visste redan att Donald gillar att göra utspel på Twitter men nu när man ser de oredigerade irl, så har det känts annorlunda. Lättretlig, irriterad, ironiserande (enligt honom själv, men ingen annan fattar galoppen) och verklighetsfrånvänd – kommentarerna och åsikterna om Donalds hantering av krisen har liksom självantänt. Till och med hans egen stab har fått dragit i handbromsen för att hindra det brinnande loket att skena vidare. Omvalet i november 2020 har aldrig känts så långt borta som nu.

Kommunikationsstrategin:

Den ligger hopknycklad i papperskorgen i Ovala rummet (för 30:e dagen i rad). Mest troligt har presidentens expertteam dessutom tagit tillbaka kontrollen över telepromtern. Den där mojängen som Donald läser innantill i kameran de första 3 minuterna.

Vad gör Donalds närmsta medarbetare mellan de dagliga pressträffarna?

Förnyar sina Losec-recept på apoteket samtidigt som de påbörjat en online-rekrytering av ny Social Media Manager (igen).

Hockeycoachen – Stefan Löfven, statsminister, Sverige

Vattendelaren Stefan Löfven verkar ha vunnit gehör bland folket om man ska se till de senaste väljarundersökningarna. Men andra röster menar att hans tal till nationen den 22 mars var platt, dåligt ljussatt och oinspirerande. Även om statsministern också hållit regelbundna pressträffar så har det mesta ljuset fallit på Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Kommunikationsstrategin:

Hålla sig till matchstrategin oavsett hur kritiserad den än må vara. Håll huvudet kallt och lyft fram de bästa spelarna.

Vad gör Stefans närmsta medarbetare mellan de dagliga pressträffarna?

Besvarar fanmail (adresserade till Anders Tegnell).

Underdoggen – Andrew Cuomo, guvernör, New York, USA

Alfahane, tillika guvernör i USA:s mest drabbade stat New York har fullt strålkastar ljus på sig under de dagliga pressträffarna. Vid hans sida sitter fyra lokala experter, mest som utsmyckning och moraliskt stöd gissar jag, men det är ingen tvekan om vem det är som är stjärnan och hjälten i den hårt drabbade delstaten.

Med all rätt. Cuomo har vunnit landsomfattande gehör och lovord för sin förmåga att axla ledarrollen i kristider. Till skillnad från hans politiska överman Donald Trump i D.C. präglas Cuomos pressträffar av trovärdig paketering av statistik och smittotal.

Kommunikationsstrategin:

Bygger på en scenvan och rutinerad politiker som älskar att stå i rampljuset. Cuomos team har lyckats höja nivån på pressträffarna varje vecka och numera innehåller debriefingen både aktuella siffror, kontext och självkritik. Ett smart drag som gör att guvernören som dagligen måste avrapportera de skyhöga dödstalen samtidigt uppfattas som påläst och framåtlutad. Redan har han visat prov på beundransvärd retorik som genererar trovärdighet från alla håll. ”Kunde vi ha hanterat det här specifika problemet annorlunda? Sure we could! Men därför måste vi fortsätta och lära oss av den här processen.” Sådan självrannsakande retorik skapar både samhörighet och samklang med New Yorkarna.

Vad gör Andrews närmsta medarbetare mellan de dagliga pressträffarna?

Producerar snygga Power Point-presentationer och skissar (i smyg) på kampanjen ”Cuomo 2024”.

Läs fler blogginlägg från Ricki Petrini här! 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev