Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Humor på liv och död

Publicerad: 5 oktober 2018, 09:03

Walter Naeslund: "Många tänker numera efter både en och två gånger innan de skojar om någonting som kan uppfattas som kränkande av någon"

Foto: Bilden är ett montage

I Resumé nummer 4/2018 konstaterades humorns förlorade plats i svensk reklam. Honestys vd Walter Naeslund förklarar varför det tystnade skrattet är en farlig väg att gå.

Ämnen i artikeln:

HumorReklamWalter NaeslundOpinion

Av någon anledning har jag oproportionerligt många kompisar från länderna på Balkan. Min gudson och hans far är därifrån, min dotters båda gudföräldrar är därifrån, min mentors fru är därifrån och en massa andra typer jag älskar är därifrån. Nästan alla har hamnat här i Sverige i samband med kriget som rasade där på 90-talet.

Häromdagen fick jag höra en sak från en av dem som fick håren att resa sig på armarna: "Alldeles innan kriget bröt ut blev allting politik och ingenting humor". Hon sa det lite i förbifarten men det fick mig att stanna upp. Är det inte precis så det börjar bli här i Sverige?

Många tänker numera efter både en och två gånger innan de skojar om någonting som kan uppfattas som kränkande av någon. Våra hjärnor har försett mängder av samtalsämnen med små gula varningsflaggor som ilsket viftar när man ens funderar på att skoja i deras skottriktning. Det som inte har god säkerhetsmarginal till det ekivoka eller annorledes politiskt inkorrekta är minerad mark.

Härom månaden (Resumé nr.4 2018) handlade Resumés omslagsstory om att humorn är död i reklamen. Man kunde läsa om att det är "syftesdriven" och allvarlig reklam som gäller nu och att humor hopplöst ute. "Syftesdriven" är kanske inte exakt synonymt med politisk, men det är inte långt därifrån heller. Med andra ord börjar allting i reklamen likna politik och ingenting humor. Man säger ju ibland att reklamen speglar samhället, och om den Resumé-framsidan speglar samhället är det hög tid att börja mobilisera landets komiker till fredsrörelsen. Make jokes, not war!

Humor är nämligen ett väl beprövat sätt för oss bygga broar mellan varandra. Många hävdar att det är det som är anledningen till att humor utvecklades i evolutionen överhuvudtaget. Varje gång vi skojar om något och får en stel politisk reaktion tillbaka driver det en kil mellan komikern och politikern. Humor som tas emot med välvilja och skratt tar istället udden av potentiella kontroverser och visar vi att vi är okej med varandra. Vi bygger relation genom humor helt enkelt.

Men vänta nu här, är det inte det som är poängen med varumärkesbyggande reklam – att bygga relation mellan avsändaren och mottagaren? Jo just det Einstein. Det är precis det det är. Men anledningen till att vi måste börja skoja med varandra igen och skratta ihop börjar handla om mer än att bara sälja fler mobilabonnemang – det börjar handla om att limma ihop samhället igen och sluta vara så hårda mot varandra. Och är inte det ett gott syfte så vet jag inte vad som är det.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev