Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Hur extremt vill MP vara?"

Publicerad: 29 oktober 2010, 13:19

Miljöpartisterna bör hålla sig till sanningen när de pratar om reklam och miljö skriver Sveriges Annonsörers vd Anders Ericson efter att ha läst en MP-motion om att inför totalförbud för oadresserad direktreklam.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietAnders Ericson

truefalse

Anders Ericson

I en motion till riksdagen vill nu tre miljöpartister att marknadsförings­lagen ska inkludera ett totalförbud för oadresserad direktreklam till mottagare som inte uttryckligen har bett att få den. Motiveringen är att vi svenskar konsumerar alldeles för mycket, vilket både är stressande för människor och skadligt för miljön. Motionen handlar formellt om direktreklam, men i förlängningen vill MP-ledamöterna ha ett helt annat ekonomiskt system.

Å ena sidan är motionen alltför världsfrånvänd för att över huvud taget tas på allvar. Å andra sidan har vi helt nyligen sett vådan av att försöka tiga ihjäl extrema åsikter. Låt mig därför, helt kort, påminna våra folkvalda om det som en majoritet av svenska folket redan vet:

1. Kommunikation mellan informationsspridare och mottagare är en grundförutsättning för ett fungerande samhälle och ett effektivt näringsliv. Människor har olika behov och preferenser. Historien har tydligt visat vad politisk åsiktsstyrning och centralstyrda­ ekonomier har medfört för såväl näringslivets effektivitet som människor och miljö.

2. I en marknadsekonomi belastar in­effektiv marknadsföring i längden även miljön, och direktreklam har i många fall visat sig vara ett effektivt alternativ i mediemixen.

3. Den som inte vill ha
direktreklam i brevlådan behöver bara sätta upp ett enkelt ”Nej tack!” på brevlådan.

Det må vara hänt att våra tre miljöpartister i grund och botten inte tror på marknadsekonomi. Men de bör allt hålla sig till sanningar när de pratar om reklam och miljö. Det finns åtskilliga myter och missuppfattningar kring klimateffekten. Ett A4 i brevlådan motsvarar till exempel ett utsläpp på drygt 1,5 gram koldioxid, inklusive papper och tryck. Ett motsvarande mejl släpper ut 55 procent mer. Och varje mottagare som skriver ut texten genererar ett 13 gånger större utsläpp. Allt enligt en undersökning genomförd av forskningsföretaget Swerea på uppdrag av branschprojektet Miljö Direkt.

Hur många mejl skickar våra tre miljö­partister ut varje dag? Till hur många mottagare?

Miljöpartiet bekymrar sig även över hur många miljarder reklamen ”kostar”. Så länge den fungerar kostar den ingenting – det är en investering som genererar intäkter och därmed bidrar till såväl sysselsättning som vårt ­gemensamma välstånd.

Vi vet att Miljöpartiet just nu är föremål för inviter från olika håll. Låt oss ändå hoppas att dessa MP-märkta stolligheter får det iskalla bemötande i riksdagen som de förtjänar.

Anders Ericson

Emmeli Prevorsek

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietAnders Ericson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.