söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Hur gick det med önskningarna från julen 2019?

Publicerad: 24 december 2022, 06:30

Helena Westin

Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Komms ordförande Helena Westins funderar över sin gamla önskelista...

Ämnen i artikeln:

NyheterHelena WestinKOMM

HW

Helena Westin


Komms ordförande Helena Westins funderar över sin gamla önskelista... För tre år sedan hade jag precis blivit varm i kläderna som nyvald ordförande för Komm! Jag dristade mig till att skriva en önskelista till tomten (som jag ville skulle vara tant, det vill jag fortfarande;-)

Linda Nilsson, Komms vd, tyckte en dag nyligen då jag var otålig, att vi skulle titta på den där gamla önskelistan. Av de där femton önsketänkande önskningarna (ja, jag vet, har alltid velat mycket...) kunde Linda och jag konstatera att faktiskt några hade förverkligats! I alla fall delvis. Så här kommer de igen:

1. Ny branschöverenskommelse: Check! ✅

Så nu önskar jag bara att branschen börjar använda de allmänna villkor som det anstår en professionell och seriös bransch.

2. Att DI börjar skriva initierat om kommunikation som affärskritisk kompetens. Not yet... Vilket jag tycker är väldigt konstigt med tanke på att varumärke och kommunikation är sååå avgörande för att bli riktigt snuskigt framgångsrik.

3. Att det orimliga pitchandet försvinner. Njet. Inte heller det har hänt än. Men vi har mycket tydligare riktlinjer gemensamt med Sveriges Annonsörer, så allt bättre, trots allt. Även om det finns mer att önska. Så den är kvar på önskelistan. Stay tuned!

4. Att vi alla kavlar upp och konkret börjar jobba med FNs globala mål. Kavla upp har vi gjort, för en global sak, och mycket görs faktiskt. Mycket mer än 2019! Så delvis check, ✅ men mycket återstår. Önskar mig mer av det!

5. Prenumerantrekord på Resumé Insikt? Yasmine? Hur går det?

6. Trenden att hälften av annonspengarna går till plattformsjättarna skulle vända önskade jag mig. Eftersom jag är rädd att vi annars tappar den fjärde statsmaktens uppgift att granska makten... Den kraften behöver annonspengarna för sitt oberoende. Men trenden har inte vänt än. Kanske, kanske ser vi dock början till en bättre balans under 2023?! Hoppas att fler förstår den dubbla finessen med att annonsera i oberoende, svenska publicistiska medier.

7. Allt fler kloka företagsledare verkar förstå att det finns marknadsandelar att vinna i lågkonjunktur. Men föga anade jag för tre år sedan att det skulle bli både pandemi, krig och inflation. Så denna önskan kan fortfarande uppfyllas! Julläsningstips: Momentum av de snabba alfahannarna Kjell A Nordström och Per Schlingman. Monumentant! Bra sammanfattning av deras tankar om år noll i senaste TV4 Growth avsnittet.

8. Marknads- och kommunikationschefer i högsta ledningen och professionella kommunikatörer i alla styrelser. Delvis faktiskt! Bara kolla vilka det går riktigt bra för exempelvis Synsam.

9. Kreativitetsrankingen? Då för tre år sedan var Sverige 12:a i världen. Nu plats 11:a i världen. Så sakta men säkert allt högre höjder kreativt. ✅

10.Sverigespeglingen, en större mångfald i kommunikationen? Mmm delvis faktiskt. ✅ Allt fler förstår vikten av mångfaldsfrågan. Och vi har en bra rapport i Svart på Vitt som sammanfattar läget. Kunskap om hur det faktiskt är, är första steget till förbättring.

11. Att de smartaste talangerna oavsett ursprung väljer vår bransch? På väg tack vare bland annat All of Us’ mentorsprogram med 112 adepter med varsin mentor. Så Yes! ✅ Men vi har mer att göra innan detta är klart. Det kanske aldrig blir klart detta med att attrahera och rekrytera ur HELA talangpoolen. En konstant kamp för attraktivitet som börjar med arbetsmiljö, attityd och schyssta villkor. Så nästa år kommer vi jobba än hårdare med social hållbarhet. Det är ett löfte ;-)

12. Fler byråer tävlar i Guldägget! Önskningen kommer alltid kvarstå. Hoppas på rekordmånga byråer i år. Hörrni: Inskicket är öppet! Finns plats för ännu fler i Guldägget, även om äggen vi alla kämpar om inte blir fler. Bara mer ärofyllda!

13. De två stora tv-kanalerna har ännu inte bevakat Guldäggsgalan. Men TV4 är på god väg som en av Guldäggets sponsorer. TV-sänd gala anyone? Var ju hur kul som helst i våras, och glädje vill en ju dela!

14. Snö till jul? Delvis!

15. Tomten kan faktiskt vara en tant. Fråga Agnes 5 år. Hon vet ;-)

Vad jag önskar mig allra mest i år?

- Fred & frihet. Både här hemma, i Ukraina och i resten av världen. Och

även det börjar med kommunikation...

Önskar er alla en God & Kärleksfull Jul!

Helena

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev