torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Hur kommer sociala medier utvecklas under 2023? ChatGPT har svaret

Publicerad: 15 februari 2023, 09:08

Resumés bloggare Natalie Eriksson låter ChatGPT göra den stora trendspaningen om vad som kommer hända i sociala medier i år. Här är resultatet.

Ämnen i artikeln:

NyheterAISociala medier

Jag älskar ChatGPT och ser fram mot nya och bättre versioner av tjänsten. Mycket av mitt jobb går ut på att hålla mig ajour med sociala medier, digitaliseringen och samtiden. Jag har därför valt att utmana ChatGPT i en av mina favoritgrenar; en trendspaning. Frågan till chatten löd: Hur kommer sociala medier att utvecklas under år 2023? Jag har även skrivit en kort kommentar till varje spaning som chatten gör. För att vara riktigt sportslig så ska jag tillägga att chatten hittills inte svarar baserat på realtidsdata. Med det sagt; här kommer en trendspaning från årets mest omtalade chatbot.

 

1. Ökad fokus på sekretess 

Med ökande oro för sekretess och datahantering kommer det sannolikt att bli större fokus på att skydda användardata och ge användare mer kontroll över deras personliga information. Detta kan leda till förändringar i hur sociala medieplattformar hanterar användardata, samt introduktionen av nya funktioner som fokuserar på sekretess.

 

Kommentar:
Mjo. Det här har vi sett länge och det är inte något som är särskiljande för just år 2023. Men absolut; integritet och datasäkerhet kommer fortsätta att vara på agendan. När relationen mellan USA och Kina är på väg att förvärras ytteliggare ser jag också ett potentiellt scenario med fler hårdhandskar, länderna emellan, även kopplat till internet och sociala medier.

2. Uppgång av kortformatvideo

Plattformar för kortformatvideo som TikTok och Instagram Reels har ökat i popularitet de senaste åren och denna trend kommer sannolikt att fortsätta 2023. Förvänta dig att se fler varumärken och marknadsförare som omfattar detta format som ett sätt att engagera sig med publik och nå nya kunder.

Kommentar:
Jag tror att både Instagrams Reels och TikTok som kanal kommer att växa under året. TikTok laborerar med längre videoformat men de korta videoformaten kommer absolut att fortsätta engagera år 2023.

3. Större fokus på e-handel

Sociala medieplattformar utforskar fler sätt att tjäna pengar på sin användarbas och e-handeln är ett viktigt område att fokusera på. Förvänta dig ökad integration av fler shoppingfunktioner, så som ”in app shopping” och augmented reality-funktioner, som gör det lättare för användare att upptäcka och köpa produkter direkt via ett socialt medie.

.

Kommentar:
Jag tror definitivt att köp direkt via sociala medier kommer att öka än mer. Frågan är hur mycket nya funktioner som kommer lanseras redan i år. Vi har pratat om AR i ett gäng år nu och jag ser inte nödvändigtvis att det kommer hända jättemycket nytt, kopplat till sociala medier, gällande just detta i år.

Open AI, det ideella forskningsbolaget bakom Chat GPT.

4. Artificiell intelligens och maskininlärning

AI och maskininlärning blir allt mer avancerade och kommer att fortsätta spela en stor roll i att forma framtiden för sociala medier. Dessa tekniker kan användas för att personalisera innehållsförslag, optimera annonsmål och förbättra den totala användarupplevelsen.

Kommentar:
ChatGPT tipsar, i princip, om sig själv. Rart! Det händer mycket på det här området och förutom att Google arbetar vidare med Bard, den egna motsvarigheten till ChatGPT, så tillkännagav Alibaba förra veckan att de arbetar på en kinesisk variant.

5. Tillväxten av decentraliserade sociala nätverk

Decentraliserade sociala nätverk, som är baserade på blockchain-teknik och prioriterar användarsekretess och ägande av data, vinner mark. Även om de fortfarande är i ett tidigt skede av adoption, kan de bli mer vanligt i år och utmana dominansen från traditionella sociala medie-plattformar.

Kommentar:
Jag höll en trendspaning på ett branschevent i höstas och frågade publiken om de känner till begreppet ”Web3”. Ett fåtal personer räckte upp handen.  Tech-sektorn har en tendens att ständigt prata om ”nästa stora grej” och ibland blir det lite väl navelskådande. Jag tror (på lång sikt) att vi som samhälle kommer att få se ökade användningsområden för exempelvis blockchain-teknik och jag tror också (på kort sikt) på framkomsten av nya, mer nischade sociala medie-kanaler. Tanken på ett helt decentraliserat socialt medie väcker dock många frågor som gör mig mer än lite skeptisk till hur realistisk just den idén faktiskt är. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev