Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Hur mycket kan man ta som frilans?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Hur mycket kan man ta som frilans egentligen? Jag antar att priserna varierar om man jobbar på produktionsbyrå eller ren reklambyrå. Jag undrar över timpris för båda ställena, dels som AD, dels som originalare.

Svar:

Som frilansande originalare måste man oftast ha fler än en prislista på uppdragen. Är det ett "kortare" uppdrag sätter man normalt en högre timtaxa än på ett jobb som kanske tar exempelvis ett par veckor eller mer. Man skulle slarvigt kunna säga att man ofta använder sig av mängdrabatt när det gäller antal timmar.

En annan viktig komponent är huruvida du kreerar hos din uppdragsgivare eller om du använder egen utrustning och material för uppdraget.I frilansvärlden finns det egentligen ingen som idag kan uttala sig säkert om något "arvodessnitt". Det är din förmåga att kreera bra och "säljande" material som kommer att belönas. Spannet när det gäller själva timpenningen blir väldigt stort beroende på hur duktig du är och din uppdragsgivarens förmåga att ta betalt från den aktuella kunden i sin tur. 

Svenska Tecknare är en förening som i första hand vänder sig till frilansare (illustratörer/originalare), där rekomenderar man en miniminivå på 550 :- / timme och uppåt. Skulle det däremot vara ett frilansuppdrag som snarare liknar en visstidsanställning, kommer du troligtvis få sänka timkostnaden med tanke på flertalet timmar.

När det gäller AD-uppdraget är det även här avhänget på hur stort uppdrgaget är och hur lång tid du kommer att kontrakteras. Här har jag dock inte hittat någon tillförlitlig statistik så jag kan bara hänvisa till tillsvidareanställningens lönenivåer där en meriterad AD kan tjäna 35 000-45 000 :-/mån. och uppåt beroende på utbildning och arbetsställe.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.