Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Hur skyddar jag min barnboksidé?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

Jag har skrivit en barn/ungdomsbok (fler på gång i en serie). I boken förekommer några figurer som jag skapat. Jag har inte skickat manuset till något förlag ännu då jag är rädd att någon skall stjäla min idé. Tror inte något förlag stjäl den men, kanske någon på vägen.

Vad jag undrar är, om jag skickar orginal manuset i ett rekat brev till mig själv och inte öppnar detta. Håller det som bevis i en domstol eller finns det något annat sätt, och måste figurerna varumärkesskyddas för att förhindra att dessa utnyttjas av andra på tex. t-shirts o dyl, och kanske i en förlängnig, filmer mm.

Jag tror stenhårt på min idé men vet inte hur jag ska göra för att skydda den och törs därför inte släppa den ifrån mig.

Svar:

Som du mycket riktigt påpekar finns det inget skydd för idéer utan bara för den form du givit dina idéer. Det enda sättet att skydda en idé är att skriva ett sekretessavtal med den du ska lämna över idén till. Många kommer dock inte att acceptera det. Skälet är att det är väldigt ovanligt att man är ensam om en idé och att förlaget inte vill bli anklagat för att ha stulit en idé om de väljer ett annat alternativ.

Upphovsrätt uppstår när du skapat ett verk. Du behöver nog inte skicka verket till dig själv. Det framgår sannolikt av din dator att det är du som har skapat verket om nu någon skulle bestrida det.

Varumärkesskydd kan vara en idé men kostar några tusen kronor att registrera.

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.