Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Hur tänkte ni nu Komm?”

Publicerad: 5 maj 2015, 13:44

Sofia Heidenberg och Björn Mellstrand, fd. styrelseledamöter i Komm.

Debatten om Komms Guldäggskampanj rullar vidare. Nu går de före detta styrelseledamöterna Sofia Heidenberg (vd på Proud) och Björn Mellstrand (vd på JMW) till angrepp mot hur den är utformad.


Ämnen i artikeln:

VolontaireGuldägget 2015Björn MellstrandKOMMSofia Heidenberg

Ingen i branschen har undgått uppmärksamheten kring årets Guldäggskampanj signerad Komm "Vem får synas i svensk reklam?". Mycket ros och visst ris har utdelats. En kollektiv hejarklack representerad av reklambranschen har öst lovord till initiativet och några få arga kritiker utanför branschorganisationen har tagit bladet från munnen.

Medan allt detta utspelats för öppen ridå i branschpress och sociala medier har vi funderat i det tysta på vad strategin till kampanjen egentligen är. I dagens kommunikationssamhälle måste relevans och trovärdighet vara bärande grundstenar för att nå framgång. Då borde också dessa vara en del av strategin när en branschorganisation vill skapa opinion. Men ärligt talat hänger vi inte med här.

Det är inte frågeställningen vi funderar över. Den är i allra högsta grad relevant. Det är avsändaren. Och där brister trovärdigheten. Och den brister av många skäl.

Dels för att det är skaparna av all reklam som är avsändare av budskapet. Det torde med andra ord vara väldigt enkelt att åtgärda problematiken av egen kraft. Som rådgivare till våra uppdragsgivare så är det vårt ansvar att säkra att kommunikationen blir relevant. Annars gör vi ett dåligt jobb. Vi kan inte frånsäga oss ansvaret och kräva politiska beslut för att vårt jobb ska bli mer relevant.

Dels för att det väl ändå är byråerna som kunderna betalar för att ta fram skarpa analyser och komma med kreativa lösningar som ger resultat? Eller är hela branschen bakbundna av rigoröst detaljerade briefer och med rädsla för att förlora kunden också förlorar sin integritet? Som kampanjen nu är utformad sätter en hel bransch på sig offerkoftan och inser inte sitt eget ansvar. Eller sin egen förmåga att förändra eller ta sitt uppdrag på allvar. Och vi förstår inte varför.

Men kanske är det så att kampanjen är en del av en större övergripande strategi som vi inte förstår. Kanske är detta bara startskottet på en mycket intelligent och genomtänkt ansats att som bransch ta ansvar för en behövlig samhällsförändring? I så fall är det både smart och lyckat.

Vi hade sett framemot att Komm redan nu tagit tag i den efterföljande debatten. Bemött argumenten och skapat en genuin diskussion om hur kommunikationen måste bort från stereotyper.   Men i den värld vi verkar, som vi trodde var en del av branschen, måste förutom trovärdighet och relevans även transparens och hastighet vara bärande för framgång. Då kanske svaret redan borde kommit?

Och i transparensens tecken hoppas vi på lite nyanserade kommentarer från den bransch vi verkar i. En bransch vi vet kan göra skillnad. För om inte vi kan, vem kan då?

Sofia Heidenberg, vd Proud och fd. styrelseledamot Komm
Björn Mellstrand, vd JMW och fd. styrelseledamot Komm

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.