Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Hur viktigt är det att följa en positiv löneutveckling när man byter jobb för att inte helt göra bort sig?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jag har jobbat på samma jobb som projektledare i fem år och lönen har stigit hyfsat, men inte mer. Man hör alltid att bästa sättet att öka sin lön är att byta jobb. Jag är mycket sugen på att byta jobb, men de jag har varit intresserad av skulle ha inneburit en lönesänkning, i vissa fall en stor sådan på 6 000–7 000 kronor. Jobbet var dock roligt, men jag avstod på grund av lönen. Hur viktigt är det att följa en positiv löneutveckling när man byter jobb för att inte helt göra bort sig?

Svar:

Självklart är lönens storlek avgörande när det gäller engagemang och anvarstagande. Men skulle lönen vara det enda som håller dig kvar på arbetet tappar du snart både engagemang och ansvar då uppdraget i sig inte längre ”triggar till vidareutveckling”. Då blir det också svårare att motivera fortsatta lönepåslag gentemot din uppdragsgivare. Att byta jobb för att få upp lönen fungerar bäst när det är brist på arbetskraft i den aktuella branschen eller om du besitter extraordinära kunskaper/kontakter som är hett efterfrågade.

Om man inte trivs på arbetet och får tillfälle att arbeta med något man verkligen känner för, trots att det för stunden är sämre betalt, kan det nog vara läge att byta förutsatt att privatekonomin inte går under.

Dina chanser att få en bättre lön på sikt ökar om du är engagerad i ditt uppdrag och trivs med dina uppgifter.

Nino Höglund

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.