fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Influencerbyråers brist på transparens riskerar urvattna relationen med kunder och influencers

”För en bättre och trovärdigare kundkontakt bör alla influencerbyråer redovisa siffrorna och dela data. Det är något beställaren borde börja ställa som krav.”, skriver ARC-byrån Ariels Katja Feldéus och Karolina Hyllner i en debattartikel.”

Publicerad: 13 februari 2023, 12:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArcInfluencer marketingNyheter

Influencer marketing är en marknadsföringsstrategi som visat sig ge enorma resultat för en mängd företag i flera olika branscher. De personliga rekommendationernas genomslagskraft är stor och influencers ger produkter och varumärken trovärdighet. Trots detta är det många influencerbyråer som missbrukar tilliten de får från sina kunder genom att utnyttja den låga kunskapen kring influencerarbetet och skruvar upp siffror till att se bättre ut än vad de är.

Detta utnyttjande har kunnat pågå i flera år eftersom kunskapen om branschen varit så pass låg. För att förhindra att influencerbyråer fortsätter arbeta på detta sätt behöver beställaren, som i de flesta fall är marknads- eller kommunikationschef, ställa krav på transparens och synliggjord data.

Det är oerhört märkligt att transparensen inom influencerbranschen är nästintill obefintlig. Det borde vara en självklarhet att kunderna får se vad de betalar för och inte behöva brottas för att få se data. Precis som byråer inom andra branscher skickar offerter med vilka summor som går till olika faser och vad timkostnaden är för en senior copywriter borde influencerbyråer också vara transparenta med vilken kostnad de tar för sitt arbete, hur mycket som är eventkostnader och framför allt – vad som betalas till influencers.

Bristen på transparens riskerar urvattna relationen med både kunder och influencers. Många influencers är beroende av den byrå de har kontrakt med då det är därifrån de flesta samarbeten kommer. Det gör att byråerna besitter en maktposition där de kan fördela budgeten lite hur de vill eftersom de ändå inte redovisar till kunden exakt vad som går till vad. Om dessa byråer i stället väljer att vara transparenta med all data skulle det resultera i trovärdigare och långsiktigare relationer med både kunder och influencers. Det är ett arbetssätt vi tycker borde vara hygien i branschen. Ingen gynnas av att dölja kostnader.

Om influencer marketing tappar trovärdighet som är branschens styrka kommer effekten inte längre vara densamma på konsumenterna. Influencerbyråer kan inte förvänta sig att influencers ska inge trovärdighet om de själva inte gör det. Låg kunskap om influencerarbetet ska inte utnyttjas. För en bättre och trovärdigare kundkontakt bör alla dessa byråer redovisa siffrorna och dela datan. Det är något beställaren borde börja ställa som krav.

Katja Feldéus, managing director, Ariel – en del av ARC

Karolina Hyllner, head of influencer marketing, Ariel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev