Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Ingen hjälp finns att få om

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

Jag funderade på att anmäla en skriven nyhet på en tv-stations webbplats till Pressombudsmannen. Skälet var att de inte tillåtit en rättelse om ett företag som var oriktig. PO meddelade att de bara hanterar tidningars webbnyheter. Vem kan man då vända sig till?

Svar:

Det finns tyvärr ingen att vända sig till. Pressombudsmannen hanterar bara frågor som rör tryckta periodiska skrifter, det vill säga papperstidningar och deras webbplatser. Granskningsnämnden för radio och tv hanterar radio- och tv-sändningar, men inte skrivet material på tv-stationernas webbplatser.

Inte heller är det möjligt att vända sig till domstol eftersom förtal av företag inte är ett brott enligt yttrandefrihetsgrundlagen. Det finns alltså ett pressetiskt hål när det gäller skrivna nyheter på tv-kanalernas webbplatser. Såvitt jag vet finns det inte heller några planer på att fylla detta hål. Det är således upp till kanalerna själva att frivilligt tillämpa de pressetiska reglerna om de så önskar.

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.