söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Ingen vill lyssna på ditt varumärke

Publicerad: 25 oktober 2018, 07:37

Har du också hört att det är en bra idé för ditt varumärke att publicera content i sociala medier? Det är det inte.


Missförstå mig inte, folk är så hooked på sociala (och andra digitala) medier att de både glömmer att hämta ungarna på dagis och mata katten. Content är de också galna i för den delen. De vill ha texter som de inspireras av, podcasts som blir deras resesällskap på bussen och videos som utbildar, underhåller och utmanar dem. Det är den där grejen med att det är ditt varumärke som ska stå som avsändare som är lite knas.

Men vaddå? Vi är ju ett varumärke. Hur kan vi vara något annat än ett varumärke?

Ja, men bara för att ni är ett varumärke så är det inte nödvändigtvis så att det är logotypen som sköter snacket. Människor har nämligen mycket svårare att knyta an till en logotyp än till en person. Och ni har ju personer på företaget också, eller hur?

Tittar man på några person/varumärkes-par, till exempel Richard Branson vs Virgin, så inser man rätt snabbt att det verkar mer attraktivt att följa varumärkets rockstjärna på till exempel LinkedIn än varumärket självt. Det är inte så konstigt. Vi är ju människor. Vi vill veta namnet på personen som skrivit den där inspirerande texten, bygga en mänsklig relation till den där fängslande podcast-rösten och känna tillit till personen i videon. Det är så vi apor är funtade helt enkelt. Till och med media är mer intresserade av att skriva historier om personer än om varumärken. Reportrar är ju också människor trots allt. Så en bonus är att även dina PR-insatser kommer bli mer effektiva. Samma sak gäller för employer branding och rekrytering eftersom det är mer attraktivt att jobba hos en rockstjärna än hos en logotyp.

Visst förstår jag att det är läskigt att bygga upp personliga varumärken med bolagets pengar som sen kan försvinna iväg till konkurrenten, men den risken får du ställa mot uppsidan i att faktiskt kunna nå fram och bygga relation till människor genom de kanaler som börjar ta upp en allt större del av deras begränsade kognitiva kapacitet. Jag tror att historien kommer vara hård mot dem som fegar ur i den kalkylen.

Men givet att du har rätt i det då Walter, kan vi iallafall vara väldigt noggranna med vem vi väljer ut för att representera vårt varumärke?

Absolut, men riktigt så enkelt är det inte. Den star quality du behöver är nämligen inte supervanlig och heller inte alltid helt lätt att förutse. Antingen får du rekrytera någon som redan har bevisat sig i det här avseendet eller så får du testa dig fram tills du hittar någon som får fotfäste i den målgrupp du vill nå. Oavsett vilken väg du väljer så behöver du bädda in den här personen i ett oemotståndligt och lojaliserande incitamentspaket som gör att du kan sova gott om nätterna.

Sen finns det ju såklart en möjlighet till, och det är att det är DU som blir den här rockstjärnan som alla lyssnar på, som blir en auktoritet inom din bransch och som bäddas in i oemotståndliga incitamentspaket.
Den karamellen kan du ju suga lite på.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev