Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Internet är en revolution i nivå med socialismen”

Publicerad: 26 februari 2016, 10:19

Internetjättar som Google och Facebook får en allt större makt över våra liv. Även om de gör mycket gott finns det uppenbara risker, skriver Mikael Zackrisson på Ziggy Creative Colony.


Ämnen i artikeln:

Mikael Zackrisson

Internet är totalitärt, såtillvida det är något som har blivit något vi inte längre kan undvika. Vi måste förhålla oss till det. Det konstaterar Andreas Wolf som driver en Wikileaksliknande organisation i Jonathan Franzens senaste bok "Renhet". Han jämför internet som revolution med socialismen, och hur den förändrar allt.

"Svaret på varenda fråga, stor som liten, var socialism. Om man bytte ut ordet socialism mot nätverk fick man internet."

Jämförelsen kan tyckas bisarr, men samtidigt är det kanske dags att vi börjar förstå internet som en revolution i nivå med socialismen. Så genomgripande är samhällsförändringen. Hur makten förskjuts, hur det först är ett verktyg för alla att få det lite bättre, men hur en ny elit ändå etableras.

Jag tänker på de här sakerna när vi diskuterar Facebook och amerikanska nätjättar i Medie­utredningen. Hur vi i den pågående diskussionen om näthat har blivit så totalt utlämnade till Facebooks godtycke. DN:s reportrar blir inte insläppta när de besöker Facebooks kontor på Irland där kommentarer modereras. Jag tänker på journalisten Andreas Ekströms gamla devis, "vad händer den dagen Google blir onda?".

Jag älskar internet och alla de möjligheter det har fört med sig. Men det blir alltmer uppenbart att de globala nätverken har skapat en ny elit som vi som stater eller medborgare i enskilda stater mest bara kan förhålla oss till. Det är jättefint av Applechefen Tim Cook att inte vilja hacka en Iphone åt FBI, men tänk om Tim Cook inte hade varit lika godhjärtad?

Facebook vill att alla i tredje världen ska få gratis internet, men när de gör det i Indien gör de det på ett sätt så att de får hela nätaktivist­rörelsen på sig och anklagas för att bygga walled gardens, spamma myndigheterna och bedriva modern kolonialism.

Helt klart är att en hel rad nya aktörer i dag har en näst intill oinskränkt makt över våra digitala vardagsrum och därmed våra liv, vare sig de vill erkänna det eller inte.

Det här är en diskussion som vi måste föra. Vi kan inte låta nätjättarna gömma sig bakom sina algoritmer, det är trots allt människor som styr och bygger internet och de sociala nätverken.

Mikael Zackrisson
Marknads- & kommunikationschef på Ziggy och opinionsbildare i Resumé.

Ämnen i artikeln:

Mikael Zackrisson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.