tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Daniel Collin: Jobba hemifrån, empati, och företagskultur

Hur påverkas företagskulturen av att ständigt jobba hemifrån? Daniel Collin skriver i ett blogginlägg om spegelneuroner, empati, och varför chefen kanske ändå vill tvinga in sina anställda på kontoret.

Publicerad: 28 september 2022, 07:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Torstein Bøe


Ämnen i artikeln:

OpinionNyheterDaniel Collin

Det lär ha varit av en slump i samband med en studie på apor som vetenskapen i början på 90-talet upptäckte spegelneuronerna.

Ni vet, neuronerna i hjärnan som gör att vi gäspar när vi ser någon annan gäspa, börjar skratta när någon har ett smittande skratt och känner smärtan i vår egen lilltå när vi ser en annan person vika sig av hur ont det gör när den råkat sparka i något med full kraft.

Spegelneuronerna beskrivs av vissa forskare som en mekanism, en slags inre modell vi har som gör att vi kan förstå andra.

Och bas för att vi ska kunna känna empati.

En gång till för det är så viktigt: Och bas för att vi ska kunna känna empati.

Jag kom att fundera på detta med anledning av den just nu ständigt aktuella frågan om att jobba hemifrån eller på kontoret.

Förra veckan träffade jag ett flertal höga chefer (vi pratar tidigare börs-vd:ar, koncerndirektörer, styrelseproffs och entreprenörer) som alla beklagade den stigande hemifrånarbete-trenden.

Inte för att de upplevde att människor jobbar mindre, utan för att de siade om risken att urholka företagets viktigaste beståndsdel: kulturen.

Någon uttryckte att han egentligen tycker att det är snudd på knäppt att det ens ska vara en fråga att inte jobbet till 100% ska utföras på jobbet.

Jag flikade in att arbetsgivare nog idag behöver tänka på hur de kan få medarbetarna att VILJA vara på arbetsplatsen snarare än att tvinga dit dem.

Ingen sa emot.

Jag tror inte det finns något företag som inte har diskuterat eller definierat regler som ”3 dagar på kontoret och 2 dagar hemifrån” eller liknande och jag vet företag som har exempelvis 3 ”tvingande dagar” och 2 valfria.

Det som innan pandemin inte överhuvudtaget var en fråga har i dag blivit ett konkurrensmedel om arbetskraft.

Arbetsgivare som erbjuder sina anställda full frihet att välja lockar helt klart till sig nyblivna hundägare och småbarnsföräldrar på ett sätt de med ”tvingad” närvaro inte gör.

Och för all del alla som helt enkelt tycker att fördelarna med att jobba hemifrån är större än de att jobba på arbetsplatsen.

Frågan är om inte detta är en parameter som är så viktig att den kommit för att stanna?

Och att vinsterna med det finns hos såväl individen som företaget.

Jag kan dock inte låta bli att tänka på att de höga chefernas spaning kring kulturen riskerar att bli verklighet om detta blir ett varaktigt upplägg.

Och värre än så, för bevisligen finns det företag som klarar sig med såväl dålig som obefintlig kultur (men det går jag inte in på vidare här).

När vi bara träffar våra kollegor via skärmar och ljud blir själva mötet inte på samma sätt som när vi möts i ett fysiskt rum.

Faktum är att våra spegelneuroner inte registrerar lika mycket när vi ses digitalt som när vi ses IRL.

Ganska logiskt när vi tänker att ett möte på Teams eller Google Meet med fler än 1 person gör det rätt mycket svårare att läsa av ansiktsuttryck, gester, kroppsspråk och alla subtila, omedvetna signaler vi ständigt sänder ut.

Nej, detta är inte en text som är tänkt att vara ett verktyg för arbetsgivare och chefer som vill tvinga sina medarbetare att vara på jobbet hela tiden.

Däremot är det en text som vill belysa vikten av att vi träffas tillräckligt ofta för att behålla vår empatiska förmåga och företagskultur.

För är det något vi behöver när det är stressigt och allt går i ett så är det arbetskamrater som ser oss och bryr sig om oss.

Vilket alltså inte bara blir svårare rent praktiskt när vi jobbar hemifrån, utan även neurologiskt.

En av hjärnans alla funktioner är att den blir bra på sådant vi gör ofta och tvärtom.

Det vill säga om vi inte använder våra spegelneuroner riskerar hjärnan att ge dem mindre plats – med allt vad det innebär.

Med det sagt är jag absolut för frihet att kunna jobba hemifrån – med tillägget att det är viktigt att träffas IRL tillräckligt ofta!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Collin

Ämnen i artikeln:

OpinionNyheterDaniel Collin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev