Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kampanjerna förlöjligar kampen mot cancer

Publicerad: 11 november 2019, 08:27

”En rosa värld för kvinnorna med tuttilago; en skitig, blå och brutal värld för killarna med kulor. Jajamen.” skriver Christina Knight, creative director på The Amazing Society, om kampanjerna från Mustaschkampen och Bröstcancerfonden.


Med kort tid emellan har två olika kampanjer mot cancer kommit upp i Stockholms tunnelbana. Den ena för kampen mot bröstcancer, den andra mot prostatacancer – Mustaschkampen.

Jag har med stort intresse tagit del av dess olika uttryck och också av de konversationer jag överhört i tuben samt haft själv, inte minst med manliga kollegor.

I kampanjen mot bröstcancer få jag lära mig en massa nya namn på bröst – det är helt enkelt det kommunikationen verkar handla om; kanske utifrån tanken ’kärt barn har många namn’? På väg till ett möte med manliga kollegor reagerar de starkt:

”Vad är det här!? Känns ju extremt grabbigt! Vad är grejen liksom – tror du det varit några tjejer med i arbetsgruppen?”

Jag blir fundersam. Får upp en bild i huvudet av ett gäng grabbar i ett konferensrum på byrån som skrockar i takt med att de kommer på fler och fler namn på bröst. Tuttar. Meloner. Brön. Tuttilago.

Känns onekligen rätt ’grabbigt’, jag är benägen att hålla med. Kampen mot bröstcancer känns förlöjligad.

Den andra kampanjen, Mustaschkampanjen 2019, utger sig själv på hemsidan för att vara en kampanj ”som blandar humor med allvar för att bidra till forskning, utveckling och bättre vård, och samtidigt sprida kunskap om Sveriges vanligaste cancerform; prostatacancer”.

Här var det annat än tuttilago, må jag säga. Här är det fyra skitiga, svettiga, brutala kvinnliga boxare med buskisliknande mustascher som tar fajten under parollen ”The Fight Never Stops”. Kampen mot prostatacancer känns också, fast på ett helt annat sätt, förlöjligad.

I bägge fallen ska vi gemensamt samarbeta för att vinna över cancern i bröst och prostata. Intressant att uttrycken är så diametralt motsatta. Jag kan inte låta bli att säga så stereotypt motsatta. En rosa värld för kvinnorna med tuttilago; en skitig, blå och brutal värld för killarna med kulor. Jajamen.

We have not come a long way at all.

Christina Knight

CD, The Amazing Society

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.