Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Kan en medieforskare påstå vad som helst?"

Publicerad: 8 oktober 2009, 08:31

Kan man som ”medieforskare” påstå vad som helst och inte behöva ta ansvar för det? Ja, tydligen. Lite märkligt är det. Karl Erik Gustafsson slog fast att Expressen skulle läggas ner – om inte: ”Ett alternativ är att Expressen går samman med Stockholm City.” Nåja. Efter sju lönsamma år i följd ges Expressen fortfarande ut, och professor Gustafssons citat får väl mest tjäna som ett talande exempel här.


Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson riktar skarp kritik mot medieforskaren Ester Pollack.

Medierna har utvecklats, men medieforskarna – nu oftast personifierade av en Ester Pollack – repriserar sig själva.
Medieföretagen tillämpar transparens och självkritik som aldrig förr. Chefredaktörer från Jan Helin på Aftonbladet till Magnus Karlsson på Smålandsposten bloggar. Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström twittrar i kapp med TV4 Nya mediers chef Mattias Fyrenius.

Här kan man läsa om verksamheterna, men också funderingar om framtiden och ett och annat konstaterande av att något har gått snett.
Ensamma är de heller inte.
Elisabeth Bäck, tidningschef på Vestmanlands Läns Tidning, är kanske den som resonerar mest i sin blogg.
Och vill man i stället bara frossa i felaktigheter, då kan man varje dag läsa Svenska Dagbladets kvalitetsredaktör, Hans Ottoson, eller dito på Expressen, Irina Halling, som sammanställer dåliga publiceringar.
Exemplen på öppenhet är förstås fler, från TV4:s tittarombudsman till Sveriges Televisions försök med ”Öppen redaktion” och Dagens Nyheters läsarombudsman.
Medierna anklagas för mycket, en del inte utan fog, men min bestämda uppfattning är att redaktionerna numera är mycket seriösa i sina försök att diskutera och tillstå eventuella fel också i sin egen journalistik.
Och den gamla retoriska frågan om kåranda – ”Vem granskar granskarna?” – besvaras väl dagligen av Resumé, Medievärlden, Journalisten, Second Opinon, Dagens Media och Medierna?

Den som vill kritisera oss saknar inte heller tv-soffor och radiomikrofoner att utveckla sig i, från SVT:s ”Gomorron Sverige” och TV4:s ”Nyhetsmorgon” till Sveriges Radios ”P1 morgon” och ”Studio ett”.
Visst är det bra? Jag menar verkligen det.
Beslut nummer ett för mig som chefredaktör för Expressen var att införa en fast plats för rättelser i tidningen, dessa ska fortsättningsvis inte gömmas undan utan synliggöras för publiken – och för oss själva.
Så att vi kan lära oss av felen.

Vi har också infört en kvalitetsredaktör, och min ambition som ansvarig utgivare är att via bloggar och mikrobloggar och en allmän tillgänglighet – oftast per sms, på grund av alla möten – försöka svara på frågor.
Och, inte sällan får man idka självkritik i realtid.
Efter publiceringen av den så kallade ”Wanjabilden” fick jag under ett dygn be om ursäkt i snart sagt alla medier och, okej, det var bara att hålla upp händerna och hoppas att de dolde dumstruten ovanpå mitt huvud …
… men medieforskarna?
Ingen distans alls.

Ester Pollack? Alltså hon som en gång räknade kvällstidningarnas Knutby-artiklar genom att slå i Presstext och Mediearkivet, och drog slutsatser utan att notera att en tidning inte hade nämnt sökordet ”Knutby” initialt av utgivarskäl?
Bara ord, åsikter, känslor. Ingen analys, ingen substans.
Hon är fil dr i medievetenskap och universitetslektor vid Stockholms universitet och en känd belackare av dagens journalister.
De senaste veckorna har hon sågat bevakningen av helikopterrånet och påstått att den har varit ”heroiserande”, ”fiktionaliserande”, ”mytologiserande” och ”verklighetsfrämmande” (jag lånar citaten från Martin Jönssons sammanställning på Svd.se, där Svenskans redaktionschef beskriver en mediekritik som är ”svepande och illa underbyggd”).

I en DN-intervju hävdade Ester Pollack att rapporteringen om rånet avslöjade en ”illa dold förtjusning”.
I en SvD-intervju påstod hon att bevakningen visade på en ”stark beundran” för helikopterligan.
I SVT:s morgonsoffa fortsatte hon – utan något som helst faktaunderlag – att såga svenska medier.
Anja Hildén, tf redaktionschef för SVT ”Rapport”, satt intill mig i samma soffa och vi sågade i vår tur medieforskarens synpunkter sönder och samman.
Det hindrade dock inte Ester Pollack från att beskriva hur hon tycker att nyhetsförmedling om ett rekordrån bör gå till – medierna ska helt enkelt avstå ”spektakulära bilder”.
Det är nog det närmaste ett erkännande om okunskap vi kommer. Jag tvivlar på att hon inser det själv.

Thomas Mattsson
chefredaktör för Expressen

Har Thomas Mattsson fel i sin kritik? Vill du kasta dig in i debatten. Skriv ditt svar i ett mejl och skicka till Tobias Rydergren.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.