Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kan jag få lönebidrag?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jag har aktivitetsersättning idag och de har jag haft sen 2008. Jag har praktik på ett litet ställe och mår jättebra när jag är där. Jag har pratat med arbetsgivaren om jobb och de säger att de inte har möjlighet att ge mig ens halvtidslön. Kan man få lönebidrag? Vem ska man prata med? Några tusen i månaden kan de jag praktiserar hos betala säger de men inte mer.

Svar:

Du eller arbetsgivaren kan kontakta arbetsförmedleingen. Där beslutar man om en arbetsgivare skall beviljas lönebidrag för en anställning. Bidraget omprövas sen med jämna mellanrum. Hur arbetsförmedlingen bedömmer om din, eventuella, anställning skall subventioneras med lönebidrag eller ej har jag inte en aning om utan det avgörs från fall till fall. Har man exempelvis varit långtidsarbetslös under en längre tid kan det finnas motiv till att ge arbetsgivaren ett ekonomiskt bidrag för att anställa. Jag förstår att det kan kännas hopplöst när man är i slutskedet av sin oerhört stimulerande praktik men företaget saknar medel för att anställa. Trots detta skulle det vara ekonomiskt självmord för statskassan och löneutvecklingen om man beviljade alla arbetsgivare lönebidrag för all entusiastisk arbetskraft.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.