Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kan man komma ifrån ett aktieägaravtal?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

Kan man aldrig komma ifrån ett aktieägaravtal man en gång ingått? Kränker ett sådant avtal inte äganderätten? Ingen ska väl kunna säga till mig att jag inte får sälja mina aktier till ett pris jag sätter och någon tredjepartsköpare är villig att betala?

Svar:

Det är förstås lite svårt att svara på din fråga utan att ha sett avtalet. I de flesta aktieägaravtal finns det bestämmelser om hembud och förköpsrätt. Dessa bestämmelser kan föreskriva att du är skyldig att erbjuda de andra ägarna i bolaget att köpa aktierna till det pris som den utomstående parten är villig att betala. Bestämmelserna kan dock istället föreskriva att du är skyldig att erbjuda de andra ägarna i bolaget att köpa dina aktier till ett pris som ska bestämmas på det sätt som anges i avtalet. Det finns olika modeller för detta, det kan vara substansvärde, marknadsvärde eller annan modell. Om det är en substansvärdeberäkning som valts i ditt avtal och den ger ett betydligt lägre pris än marknadspriset och det inte finns godtagbara skäl för att den metoden valts kan avtalet förklaras oskäligt av en domstol. Du kan då vara fri att sälja dina aktier till de andra ägarna eller en utomstående men till ett högre pris.

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.