Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kan man köpa original från en byrå?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Läste på "fråga advokaten" frågan angående vem som äger originalen, byrån eller kunden, och vad jag kan förstå så är det byrån som äger originalen om inget avtal skrivits gällande detta. Tänkte då höra med dig om du har några tips på rimligt pris för kunden att köpa loss originalen, för att t ex lägga produktionen inhouse? Jag förstår att det skiljer väldigt beroende på original, men om man t ex räknar på en broschyr, kan man ta betalt per sida då för originalet/indesig-filen?

Svar:

Har du inte avtalat om annat så är orginalen upphovsmannens, precis som du själv skriver. När det gäller själva prislappen så finns det fler avgörnade faktorer. För att göra en någolunda rättvis kalkyl behöver man veta upplagan på broschyren. Ska illustrationerna vara på omslaget och/eller en del av inlagan? Storleken på illustrtionerna påverkar också storleken på priset. Mitt tips är att du kontaktar en kompis till mig, Åsa Anesäter. Hon är jurist hos frilansorganisationen Svenska Tecknare och kan det mesta om det mesta! Åsa kan du nå på 08 556 029 10. (

svenskatecknare.se

)

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.