söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kan man strunta i nyheterna om man jobbar med kommunikation?

Publicerad: 22 december 2022, 10:35

Foto: Jonas Jansson

”När jag insåg hur lite nyheterna bidrog med var det enkelt att fortsätta nyhetsfastan och den håller i sig nu mer än sju år senare. Jag upplever många fördelar”, skriver Tobias Wahlqvist, kommunikatör och författare till boken Skippa Nyheterna.

Ämnen i artikeln:

Nyheter

Jag har jobbat med kommunikation i hela mitt liv och omvärldsanalysen har alltid varit viktig. Jag har jobbat hårt och har alltid varit uppdaterad men en vårdag i maj 2015 förändrades allt. Jag gick från högpresterande till att bara klara någon timmes arbete om dagen.

Som utmattad orkade jag inte ta del av nyheter men jag verkade inte missa något viktigt heller. Det gick upp för mig är att nyheter nästan aldrig är viktiga. På sin höjd får man fragment av en helhetsbild och det är ingen bra grund för att skapa förståelse för världen.

Allra oftast är nyheterna underhållning. De gör allt för att engagera oss bland annat genom att vara snabbast. Man skriver om det som sticker ut, snarare än hur det är mest. Det ger oss en skev bild av världen. Och som all underhållning ska även nyheterna gärna förpackas i ett begripligt drama som vi känner igen.

Precis som i annan underhållning finns det skurkar och hjältar, de med makt och de som utmanar den. Problemet är förstås att världen är väldigt mycket mer komplex än så, men den komplexiteten ges det sällan utrymme för. Och ärligt talat är vi nog inte så intresserade heller? Vi vill ha historier vi förstår och som bekräftar våra uppfattningar.

När jag insåg hur lite nyheterna bidrog med var det enkelt att fortsätta nyhetsfastan och den håller i sig nu mer än sju år senare. Jag upplever många fördelar. Eftersom nyheterna till sin natur vill stressa upp oss upplever jag att jag är mindre stressad än många omkring mig. Det är lugnare i min hjärna och jag tänker bättre.

Det sägs att många kommer på bra idéer i duschen. Jag tror det har att göra med att då får hjärnan för en gångs skull uppleva understimulans. Många fyller sina dagar till brädden. Hjärnan får aldrig lugn. Ett lugn som jag tror behövs för att hjärnan ska komma till sin rätt. Och det vill man väl?

Blir man inte oinformerad då? Nyheterna är krusningar på ytan av ett hav som utgör verkligheten. Det är spännande att följa de där krusningarna i realtid, men de ger inte en särskilt bra bild av verkligheten. Jag har inte koll på allt, men jag känner mig bättre informerad än de flesta omkring mig. Jag läser böcker och lyssnar på poddar. De har ett lugnare tempo, är genomtänkta och man får inte bara fragment. Man får en början och ett slut.

Vad som är viktigt har kanske inte alltid varit så lätt att veta, men jag har förstått att de där krusningarna på ytan sällan spelar någon roll i praktiken. Krusningarna kan inbjuda till ett spel mellan aktörer, till exempel inom politiken, men det är ändå ett spel. Ett spel som förmodligen tar fokus från det som verkligen spelar roll.

Jag tror man kan vara en utmärkt kommunikatör även utan nyheter och jag vill utmana dig att prova själv! Klarar du att undvika nyheter under hela januari? Jag garanterar att du kommer lära dig mycket om dig själv om du gör det.

Känner du att du absolut måste följa nyheterna rekommenderar jag att du avsätter en nyhetstid, till exempel mellan 17:00 och 17:30. Det räcker gott för att hålla dig informerad och din hjärna kan få mer lugn resten av dagen. Det förtjänar den eller hur?

Tobias Wahlqvist, kommunikatör och författare till boken ”Skippa Nyheterna”. som handlar om vad nyheter är, vad de gör med oss.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev