söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kan vi förbjuda dålig native advertising?

Publicerad: 26 juni 2017, 09:05

Just nu duggar riktlinjerna för native advertising tätt. Och det är inte konstigt. Med en väntad tillväxt på 15 procent inom det närmaste året krävs tydlighet och regelverk. Men när kommer det ett förbud mot dålig kvalitet? Det undrar Spoons marknadschef Björn Owen Glad.

Ämnen i artikeln:

DebattNative AdvertisingSveriges TidskrifterSpoonTidningsutgivarna

Både Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna har nyligen publicerat nya rekommendationer för native advertising. Och senare i år kommer IAB uppdatera sina riktlinjer.

I fokus finns – förstås, och som alltid – frågan om annonsmärkning. Båda organisationerna kräver tydlighet, och det är bra. Ordet ”Annons” föredras, och enligt Sveriges Tidskrifter är även begreppen ”Reklam” eller ”Annonssamarbete” godkända. Dessutom lyfter de fram vikten av att annonsmärkningen är ”in screen”, det vill säga att den följer med innehållet oavsett var det publiceras. Exempelvis i sociala medier. En självklarhet kan tyckas, och något som är lätt att ordna, men som publicister gärna slarvar med. Troligtvis med annonsörernas goda minne. Och där har vi nästa problem…

Att frågan om annonsmärkning är så flitigt diskuterad beror på att annonsörerna är ute och cyklar, och på att publicisterna vill gå dem till mötes. Att inte ha en tydlig annonsmärkning är enligt min mening att slarva bort sitt budskap. Som annonsör borde man vilja vara övertydlig med att man är avsändare till det som – förhoppningsvis – är ett kvalitativt innehåll som möter mottagarnas behov och ger dem ett mervärde.

Native advertising bygger relationer, och även om relationen startar med ett enkelt klick, så är det den tid som mottagaren spenderar med innehållet som fördjupar den. Relationer som bygger på lögner (slarvig annonsmärkning) och vilseledande information (klickbeten) är dömda att misslyckas. På bekostnad av både annonsörens och publicistens förtroende. Vilket leder oss in på nästa problem…

Även om annonsmärkning är viktigt, finns det en aspekt av native advertising som envist glöms bort: Kvalitet.

När får vi se regler och riktlinjer för innehållet i sig, och när ska annonsörer och publicister kunna straffas för att de slösar med konsumenternas tid och sitt eget förtroende? Ett varumärke som producerar native-innehåll som inte håller hög kvalitet – minst lika hög som den plattform det ska publiceras på – och publicister som nedlåter sig att publicera innehållet befinner sig båda på ett sjunkande skepp. De spelar ett högt spel med sina kunders och konsumenters förtroende och de bidrar till det dåliga rykte som native advertising påstås ha.

Tre tips till dig som annonsör:
1. Producera bara innehåll som möter mottagarnas behov. Skapa mervärde!
2. Samarbeta med en publicist som står för kvalitet, både i redaktionellt innehåll och native.
3. Kräv av publicisten att denne inte slarvar med annonsmärkningen och säkerställ att det tydligt framgår att du är avsändare.

Tre tips till dig som publicist:
1. Publicera bara native-innehåll av hög kvalitet som ger dina läsare mervärde. Säg nej till dåligt innehåll och klickbeten. Tänk på att du lånar ut din trovärdighet till annonsören.
2. Kompromissa inte med annonsmärkningen. Om din annonsör är seriös och står för sitt innehåll är detta en icke-fråga.
3. Samarbeta bara med annonsörer vars varumärke du vill associeras med. Tänk på att dina annonsörer och deras innehåll är en del av ditt publicistiska varumärke.

Björn Owen Glad/marknadschef på Spoon

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev