Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Känner svenskar mindre covid-skuld än resten av världen?

Publicerad: 15 juli 2021, 09:07

Studier visar att vi känner mer skuld när vi ”bara följt order” som får allvarliga konsekvenser än när vi tagit egna beslut, det skriver Rodolfos Beate Undén i veckans Beteendebanken.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Om du gett din farmor covid efter att ha brutit mot riktlinjerna skulle du troligtvis överväldigas av skuld. Om hon däremot smittats trots att du följt reglerna, då skulle du väl inte vara lika ansvarig? Det är en logisk slutsats, något ett gäng forskare också antog när de undersökte bland annat hur människor tog ansvar för självkörande bilars beteenden. Men tvärtemot vad de antog var skuldkänslorna mindre när man själv fattat beslut än när man följt andras kommandon. 

Vad säger forskningen?

Deltagarna fick föreställa sig att de var en ingenjör som jobbade med att utveckla självkörande bilar. Nu var deras uppgift att programmera bilarnas beteende vid en potentiell olycka. Antingen kunde de välja att rädda föraren till vilket pris som helst, eller tvärtom, rädda så många inblandade som möjligt även om det innebar att föraren skadades. Vissa deltagare gavs högt självbestämmande och fick veta att deras chef lämnade beslutet helt till dem, medan andra att chefen redan bestämt bilens beteende och att de bara skulle skriva koden. Sedan fick alla deltagare föreställa sig att fem år passerat och att en av bilarna de programmerat varit inblandad i en olycka där människor dött. Till slut ställde man frågor om vilken skuld och ånger de kände över det som hänt. Helt överraskande kände de som följt chefens order sig mer, inte mindre, skyldiga än de som fått fatta beslutet själv. 

En annan del av studien fokuserade på ett dilemma relaterat till covid-19. Deltagarna fick avgöra ifall restriktionerna för restauranger skulle lättas upp, vilket ju stöttar det lokala näringslivet men riskerar ökad smittspridning. Precis som i den första studien gavs vissa högt självbestämmande och andra lågt. Antingen att det var deras roll som borgmästare att sätta policyn, eller att de bara skulle implementera de nationella riktlinjer som redan bestämts. Sedan fick de läsa om effekter under kommande månad – att 20 personer avlidit, antingen efter att ha smittats av covid eller för att de inte kunnat försörja sig på grund av konkurs eller arbetslöshet. Återigen var det, tvärtemot vad man kunde anta, de som rakt av genomfört den nationella policyn som kände sig mest skyldiga över dödsfallen. 

Och vad betyder det?

Studiens överraskande resultat visar att vi känner oss mer ansvariga när vi följt andras kommandon. Att ”bara följa order” ger alltså inga moraliska frikort, åtminstone inte i våra egna ögon. Varför vi reagerar såhär går inte att fastslå. Kanske handlar det om att vi värderar individualism och självbestämmande så högt och därför starkt vänder oss mot att någon annan ”tvingat” oss till ett beslut som vållat andra skada? Sverige har under pandemin valt att i mindre grad reglera människor och i vissa fall istället låtit oss tolka riktlinjerna utifrån våra egna förutsättningar. När Europa nu öppnar upp igen kanske svenskar kommer känna mindre skuld än andra över de nationella dödstalen. Vi har haft mer självbestämmande än i andra länder vilket verkar göra att vi i lägre grad känner skuld och ånger. 

Beate Undén, beteendevetare, Rodolfo

Källor

Malter, M. S., Kim, S. S., & Metcalfe, J. (2021). Feelings of culpability: just following orders versus making the decision oneself. Psychological science, 32(5), 635-645.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.