Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Karl-Oskar Tjernström: ”Hur vet man att det är dags att göra något nytt?”

Publicerad: 29 maj 2020, 06:17

”Som alla duktiga rekryterare vet är det just under de perioder i livet där man får lite tid utanför ekorrhjulet, vare sig det är långsemester, föräldraledighet eller, som nu, distansarbete som tankar på förändring kommer”, skriver Karl-Oskar Tjernström.

Någonstans där inne har det ett bra tag funnits en gnagande känsla av att jag inte gör rätt saker. Idag börjar mitt nya liv. Det skriver Samsungs digitalchef Karl-Oskar Tjernström.


Ämnen i artikeln:

SamsungKarl-Oskar Tjernström

Många av oss tillbringar en stor del av livet mitt uppe i det. Det där ekorrhjulet snurrar liksom på, och alltför sällan stannar vi upp och reflekterar över vad vi egentligen vill göra, vad som är viktigt för oss, vad vi brinner för och vad vi vill göra av våra liv. Jag tror de allra flesta kan känna igen sig. Jobben, uppdragen och utmaningarna avlöser varandra. Man får en förfrågan om ett spännande uppdrag, en möjlighet som känns för bra för att passa på eller driver själv på för att skapa sig en öppning för att få göra något nytt. Det snurrar på.

”Världen är full av driftiga, ambitiösa och kunniga människor som är fast i ekorrhjulet”

De senaste åren av mitt arbetsliv har präglats av att driva digital transformation i olika former, tidvis i bolag som kanske inte alltid i alla lägen förstår vad digitalisering handlar om, och därmed heller inte riktigt vet varför det är så viktigt och affärskritiskt, både på lång och kort sikt. Många timmar, dagar och veckor har gått åt till att skissa på organisatoriska upplägg, försöka övertala ledningen, lägga strategiska planer för allt från data och media till innehåll och konvertering, och till att rekrytera och förhoppningsvis behålla de där avgörande talangerna som har förmågan att förflytta bolaget i rätt riktning.

Men någonstans där inne har det ett bra tag funnits en gnagande känsla av att jag inte gör rätt saker. Att jag inte gör någonting som vare sig gör världen bättre, eller som jag kan titta tillbaka på och känna att det verkligen gjorde skillnad. Visst, i den lilla interna företagsbubblan, med starkt förstoringsglas kanske. Kanske till och med sett ur någon form av snävt branschsammanhang - i ankdammen alltså. Men med ett större och bredare perspektiv? Nej, inte mycket att skriva hem om egentligen. Världen är full av driftiga, ambitiösa och kunniga människor som är fast i ekorrhjulet. Tänk om all den energin, erfarenheten och kunskapen kunde kanaliseras till att göra världen bättre, snarare än att fylla en lucka i ett organisationsschema, oavsett hur viktig den verkar vara i ett mikroperspektiv här och nu? 

”Jag vågar mig därför på en gissning att jag inte är ensam om att ha de här tankarna just nu”

Hur kommer det sig att de här tankarna kommer upp till ytan så tydligt just precis nu? Kanske är det en naturlig följd av att många av oss har fått lite mer distans från det dagliga tempot på kontoret, och därmed tid för reflektion, medan man har WFH:at under Corona-krisen? Som alla duktiga rekryterare vet är det just under de perioder i livet där man får lite tid utanför ekorrhjulet, vare sig det är långsemester, föräldraledighet eller, som nu, distansarbete som tankar på förändring kommer. Jag vågar mig därför på en gissning att jag inte är ensam om att ha de här tankarna just nu. Tänker jag rätt har vi en stor mängd människor som, lagom till att sommaren är slut och tankarna har samlats, ungefär samtidigt kommer att ha bestämt sig för att göra något helt annat med sina liv. En spännande tanke, särskilt om det finns företag och organisationer som står redo att kanalisera all den energin i en positiv riktning.

”När vi väl tagit oss igenom Covid-19 är jag övertygad om att i alla fall delar av världen kommer att att se lite annorlunda ut”

Men vad gör man då när tankarna gnager, och man mest känner att ens ”day job” står i vägen för det där nya mer spännande och förhoppningsvis betydligt mer givande? När tar man klivet ut i det okända, och startar något nytt? Gör man det när hela världen är ett totalt kaos, när folk permitteras på löpande band och en fast anställning är den tryggaste hamn man kan ha att gömma sig i, tills stormen förhoppningsvis bedarrat så småningom? Ja, självklart. Eller kanske inte självklart alls faktiskt, men mänskligheten har alltid haft förmågan att ta sig ur kriser och komma ut starkare på andra sidan, och när vi väl tagit oss igenom Covid-19 är jag övertygad om att i alla fall delar av världen kommer att att se lite annorlunda ut. Lite mer digitaliserat, lite mer hållbart, och troligtvis med många människor med ett nyfunnet perspektiv på livet. 

Och enligt devisen om att inte skjuta upp till imorgon vad man kan göra redan idag så gör jag det idag. Idag börjar mitt nya liv. 

Watch this space, som jänkarna brukar säga. 😉

Karl-Oskar Tjernström,

Digital Director på Samsung

 

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.