Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kerstin Neld: Det är inte Novaks roll att vara smakdomare

Publicerad: 14 september 2016, 07:31

Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld

"Jag undrar om jag läser rätt" – Sveriges Tidskrifters vd är inte nöjd med medieutredaren Anette Novaks svar kring hur tidskrifterna ska värnas.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenAnette NovakSveriges TidskrifterKerstin Neld

Anette Novak svarar pliktskyldigt och ämbetsmannamässigt på mitt öppna brev om tidskrifternas vitala roll i mediedemokratin (Resumé 13 sept).

LÄS MER: "Glöm inte tidskrifterna Anette Novak"
LÄS MER:  Anette Novak svarar Kerstin Neld

Anette Novak skriver följande i sitt svar till mig: ”Tack för ditt öppna brev om vissa av dina medlemmars roll i demokratin. Medieutredningen är väl medveten om detta förhållande.”

Vadå ”vissa” medlemmar?

Jag undrar om jag läser rätt. Kan det vara så att den svenska regeringens medieutredare intar ståndpunkten att vissa medier har en roll i demokratin? Det betyder rimligen att regeringens utredare anser att det finns medier som inte har en roll i svensk demokrati.

Om det som avtecknar sig här är ett system där det är Anette Novak – eller hennes uppdragsgivare kulturminister Alice Bah Kuhnke – som ska avgöra vilka tidningar, tidskrifter, tv- eller radioprogram som spelar en roll i demokratin, ja då är det nog dags att stifta ny grundlag först. Tryckfriheten är en grundpelare i vår demokrati. Tryckfrihetsförordningen firar ju 250- årsjubileum just i år – och denna grundlag tycks ha klarat sig rätt bra under sitt långa liv utan offentliga smakdomare som avgör vilka medier som har en ”roll i demokratin”.

Jag bävar för en framtid där Novak/Kuhnke, eller den smakjury som de utser, ska avgöra vilka heminredningsartiklar i Svenska Dagbladet, vilka kändisintervjuer i kvällstidningarna, vilka hälsoartiklar i veckopressen och vilka underhållningsprogram i Sveriges Television som ”har en roll i demokratin”.

Den genanta frågan är hur ”väl medveten” utredningen är om demokratins grundläggande villkor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.