fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Klimatfrågan näst viktigaste samhällsfrågan för Gen Z – trots valresultatet

Publicerad: 7 februari 2023, 08:27

På senare tid har det etablerats en bild av att unga inte skulle vara engagerade i klimatfrågorna, bland annat stärkt av förra årets valresultat. Sanningen är dock betydligt mer komplex än så, skriver Karin Winther som pratat med Ungdomsbarometerns Ulrik Hoffman.

Ämnen i artikeln:

NyheterKarin Winther

KW

Karin Winther


Valresultatet förvånade många, varpå en vanligt förekommande slutsats blev att ungas klimatengagemang dött ut. Det här stämmer dock inte alls, enligt färsk statistik från analysföretaget Ungdomsbarometerns nya Generation Z-rapport, där unga lyfter klimat- och miljöfrågan som den näst viktigaste samhällsfrågan. Så, hur ser unga på klimatfrågan i dag? Baserat på Ungdomsbarometerns analyser och efter ett samtal med företagets vd Ulrik Hoffman, har jag ringat in fem viktiga insikter.

1. Vanligaste missuppfattningen: Alla är Greta – eller ingen är Greta 

Generation Z är den mest heterogena generationen någonsin och mer olika varandra än tidigare generationer. Ett misstag som ofta görs när vi generaliserar kring unga är att det lätt dras slutsatser som är förenklade och lätt slår över svartvita och stereotypa berättelser om unga, deras beteenden och värderingar. ”Nu finns en medial bild av att unga inte är engagerade i miljön, på grund av valresultatet – men det stämmer inte alls. Vuxenvärldens slutsatser om Generation Z:s miljöengagemang tenderar att antingen bli nu är alla Greta – eller så är ingen Greta.”, säger Ulrik Hoffman. Det är helt enkelt mer komplext än så.

2. Miljöengagemang anses mindre coolt, men är en stark långsiktig trend

Det är viktigt att skilja mellan långa och korta trender, det vill säga att något anses coolt just nu kontra långsiktiga intressen och värderingar som definierar en hel generation. Miljöengagemanget bland unga har minskat sedan toppen runt 2018, då Greta Thunbergs engagemang var nytt, fräscht och rebelliskt. Sedan dess har Generation Z:s klimatengagemang omfamnats av det politiska toppskiktet – och tappat i nyhetsvärde. ”Greta har sen dess gått från att vara beundrad i breda grupper till att vara töntig i vissa, även om hennes battle med Andrew Tate visar att hon fortfarande är att räkna med.” Men en stark utveckling över tid gör att intresset för både klimat och politik fortfarande ligger historiskt högt.” säger Ulrik Hoffman. ”I våra senaste undersökningar svarar unga att man är intresserad av miljöfrågan, men det innebär inte att det fortfarande anses coolt 2023. Men bara för att det inte är trendigast just nu, betyder det inte att intresset inte finns där. Tvärtom.”

3. Unga misstror ett politiskt etablissemang som inte levererat

Bland unga väljare fanns en besvikelse på det politiska etablissemang som styrt landet de två tidigare mandatperioderna – och samtidigt inte minskat utsläppen. Man upplever att man har demonstrerat och höjt sin röst, samtidigt som inget egentligen förändras. Vid sidan av att unga under en längre tid stått till höger politiskt, spelade andra sakpolitiska frågor spelade in i vilket parti Generation Z la sin röst på (som otrygghet, kriminalitet och ekonomisk oro). När det gäller klimatfrågan drog många unga väljare slutsatsen att man lika gärna kan prova något nytt för att få resultat.

”Många tror att enbart klimat och miljö skulle styra ungas val av parti mer än äldre väljare. Därav drogs slutsatsen att om unga inte röstar på Miljöpartiet är de per definition inte intresserade av miljön – men det stämmer inte alls.” säger Ulrik Hoffman. ”Vår analys är att det är ett lånat förtroende i de här frågorna. Regeringspartierna får inte göra bort sig – samtidigt som man gjort precis det. Jag tror att många unga är besvikna.”

4. Generation Z besvikna på vuxenvärlden – tvivlar på individens möjlighet att påverka

Det finns en känsla av hopplöshet kring klimatfrågan hos unga, främst på grund av att företag och politiker anses ha störst ansvar och möjlighet att påverka – men samtidigt inte gjort sin del. (65% av unga anser att staten/ regeringen bör instifta lagar och förbud för att tvinga företag att agera mer hållbart.) Många anser att individens ansvar att leva hållbart inte kan påverka utvecklingen i jämförelse med den makt och inflytande näringslivet och politiken har. Därför lägger man i dag mindre vikt vid individens ansvar än för några år sen. Att tänka på konsumtion och återvinning är fortfarande en del kring hur unga tänker på klimatfrågan, men en känsla av hopplöshet breder ut sig.

5. Hållbara beslut i vardagen = stor trend bland unga 2023

Trots känslan av uppgivenhet anses det både viktigt och trendigt att fatta hållbara beslut i vardagen. I Ungdomsbarometerns trendrapport inför 2023, lyfter unga att hållbara beslut i vardagen är en central trend just nu. Man vill äta mindre kött för miljöns skull, resa med tåg och turista i närområdet, handla second hand och reparera sånt man redan äger i stället för att köpa nytt. Läs gärna min text om vilka trender Generation Z anser blir störst 2023 här.

 Ps. Jag är nyfiken på vad ni vill läsa om, hör gärna av er! Ni hittar mig på karinwinther.se.

Lär fler blogginlägg från Karin Winther här!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev