Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kluvenhetens olidliga nödvändighet

Publicerad: 22 maj 2020, 06:20

Björn Rietz

Foto: Mattias Edwall

Det kostar på att hantera två motstridiga tankar samtidigt. Björn Rietz välkomnar dig i de kluvnas sällskap samt tipsar om tröst.


Ämnen i artikeln:

Björn Rietz

Nu får du väl fan bestämma dig! Är du för öppna hjärtan-principen med generös invandring eller vill du begränsa den?” Frågan ställdes för några år sedan. Min kompis krävde ett rakt svar. Det fick han aldrig.

Är du liksom jag en vankelpelle? En som ser både åt höger och till vänster, inte bara när du ska korsa gatan. Välkommen till de kluvnas sällskap! Sådana som vill att vården ska vara lika för alla oavsett inkomst, men som betalar dyrt för en sjukvårdsförsäkring med direktlina till professionell vård inom 48 timmar.

Vi har vårt eget motto. Det lyder: å ena sidan, å andra sidan. I jobbet tar vi gärna en svängom på de grandiosa idéernas blankpolerade dansgolv. Men när det kommer till genomförande, tvekar vi. För tänk om det inte blir som vi tänkt. ”Tänk inte på det”, ropar de tvärsäkra som redan tänkt allt färdigt. ”Det är inte våra pengar, det är någon annans”, flinar de implicit. Vi vet, det är inte våra pengar vi gamblar med, det är kundens. Det är just därför vi får ont i magen.

Vår sort utgör en mardröm för ”Agendas” programledare där debatterna är modellerade efter dogmatismens idiom; ”Men i går sa du ju att … Och nu säger du … Hur går det ihop?” Ja, velputtar som du och jag härbärgerar en mängd skilda tankar och åsikter samtidigt. Som dessutom ofta hamnar på kollisionskurs med varandra. Det händer oss på jobbet, det händer i bekantskapskretsen, och ibland i nära relationer.

En källa till tröst kom i dager för ett par veckor sedan. Ty mitt bland coronahelvetets hemförlovade artisters unpluggade Youtubeversioner av gamla hits, släpper Bob Dylan helt ny musik. Med en text till tvehågsenhetens försvar. Poesin i Dylans nya ”I contain multitudes” är en betraktelse över livet i landskapet ­Bådeoch. Till en melodi som porlar likt en klar vårbäck över släta stenar, pratsjunger gubbfan fram verserna med sällsynt intim vaniljbourbonröst.  

”I drink to the truth and I drink to the things we said,

I drink to the man that shares your bed.

I paint landscapes and I paint nudes.

I contain multitudes.”

En killgissning är att låten utgör en homage till poeten Walt Whitman. För över hundra år sedan skaldade Whitman ”Do I contradict myself? Very well, then I contradict myself. I am large. I contain multitudes.” (Ungefär: ”Motsäger jag mig själv? Nå, då gör jag väl det. Jag rör mig över vida fält. Jag rymmer mängder av allt.”)

Skälet till att jag kan recitera Walt Whitman är att min amerikanske bästis bär hans namn. Min Walts farfar flydde från Ryssland till USA med ett outtalbart judiskt efternamn och tog sig namnet Whitman. Sonsonen fick förnamnet Walt. Kan jämföras med om en flykting som kom hit tog sig namnet Fröding och döpte en son till Gustaf. Sådant gör man för att passa in. Eller kanske i tacksamhet. Av samma skäl hyllar människor den maktperson som förefaller veta mest och bäst. Flocken söker/skapar en trygg ledare.

Sådana som du och jag gör det också emellanåt. Men vi skiljer ut oss i ett avseende. När vi vänt på stenarna, ändrar vi ofta åsikt. Åtminstone för en stund. Man kan kalla oss saker som velputtar, kappvändare (just det är inte särskilt snällt) eller vindflöjlar.

Vad man inte kan kalla oss är fanatiker eller dogmatiker. Eller ens statsepidemio­logfans.

Vårt problem är att vi inte håller med oss själva. För vi hyser minst två motstridiga tankar samtidigt. Det är verkligen skitjobbigt. Fast egentligen kanske det inte är ett problem. Kanske det rent av är nödvändigt. Nu sa jag emot mig själv. Nej, det gjorde jag väl inte. Jo, det gjorde jag. Kanske.

Björn Rietz

copywriter och krönikör

Ämnen i artikeln:

Björn Rietz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.