Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kom igen nu Migrationsverket, det är kris och inte nio-till-fem-läge

Publicerad: 16 mars 2022, 10:40

Krisexperten Hampus Knutssons upplevelser vid Migrationsverkets kontor i Märsta under tisdagen gjorde honom starkt kritisk till Myndighetens förberedelser.

”Myndigheten har totalt misslyckats med förberedelserna för den här krisen och i den meningen också förberett det här misslyckandet. Flyktingar från Ukraina får betala priset”, skriver krisexperten och Wings PR-grundaren Hampus Knutsson ett debattinlägg.


Ämnen i artikeln:

Hampus KnutssonUkrainakrigetUkrainaKrishanteringMigrationsverket

Förra våren anlitade vi ett lokalt byggföretag för en omfattande renovering hemma och en av hantverkarna var från Ukraina. Efter Rysslands invasion bor nu mamman i familjen, två döttrar i 20-årsåldern, en hund och en försynt katt hos oss.

Igår gick vi upp klockan 04.00 för att åka till Märsta där en av två asylmottagningar finns i Stockholm. Det var lång kö när vi kom fram, små barn, vissa med föräldrar men inte alla. Pensionärer med kryckor, unga mödrar med barnvagnar. Hjärtskärande. Lång kö från mitt i natten, kallt och jävligt och jag uppskattar att ungefär hälften som köade fick möjlighet att söka asyl. Många människor fick vända och hoppas på bättre tur en annan dag. Fruktansvärt.

Ungefär 160 personer fick hjälp i Märsta i går, den familj vi tar hand om var klara sent på eftermiddagen runt klockan 16. Till Sverige kommer det 4 000 flyktingar per dag enligt Migrationsverket. Trycket är ännu hårdare på myndighetens mottagning i Sundbyberg.

Jag förstår att Migrationsverket har stora utmaningar att hantera alla asylsökande som flyr Putins fruktansvärda invasion av Ukraina. Men det duger inte att så här många dagar in i katastrofen fortfarande arbeta kontorstider. Det är inte nio-till-femläge.

Det Migrationsverket borde göra är att utvidga öppettiderna, massrekrytera handläggare, öppna fler mottagningsenheter, möjliggöra tidsbokning, digitalisera sökprocessen och komma med begriplig information på hemsidan. Egentligen är det obegripligt att detta inte redan är på plats. Myndigheten har totalt misslyckats med förberedelserna för den här krisen och i den meningen också förberett det här misslyckandet. Flyktingar från Ukraina får betala priset.

Krisinsikten verkar inte finnas på myndigheten. Det är obegripligt att det inte finns bättre beredskap, man kan inte hantera varje flyktingström som om det vore den första. Eller sista. Just nu måste den akuta situationen lösas, på sikt måste det också till en diskussion om hur Migrationsverket ska bemannas och styras då myndigheten i dag inte klara av sitt mest grundläggande uppdrag, att ta om hand människor på flykt.

Jag tror att Migrationsverket vill väl. Jag förstår att deras medarbetare sliter. Jag har respekt för att deras uppdrag styrs av politiken. Men Sverige måste ha en bättre krisberedskap, för att se det här haveriet med egna ögon gör att man skäms som svensk. Sverige kan mer.

Behöver ni hjälp Migrationsverket? Min byrå ställer gärna upp gratis.

Hampus Knutsson

Krisexpert, grundare Wings

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.