tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kommer AI ge Delaroche rätt?

När den franske målaren Paul Delaroche (1797-1856) såg ett foto framkallat för första gången deklarerade han att måleriet som konstform var död. Det visade sig att det snarare var fotografiet som konstform som var född. Frågan är hur AI- genererade bilder kommer att påverka nuvarande konstformer. Och kan AI-genererad konst ens anses vara riktig konst? undrar Christopher Coniglio.

Publicerad: 28 december 2022, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NyheterAIArtificiell intelligens

För att besvara frågan om huruvida AI-genererad konst är riktig konst måste vi sannolikt börja i att definiera vad konst är. En definition som jag uppskattar säger att konst är uttrycket av mänsklig kreativ skicklighet och fantasi. Ordet ”uttryck” är en avgörande del av denna definition. 

Jag hade en pianolärare på college i USA som beskrev att spela utan uttryck var som att bara skriva, bara tanklöst stansa ut tonerna som en maskin. Han gjorde ingen ansträngning att släta över sin kritik av mitt mediokra pianospelande, utan beskrev det som att jag inte ens spelade piano, utan bara ”skrev”.

Detta är i min mening nyckeln till att besvara frågan huruvida AI-genererade bilder kan ses som konst. Maskingenererade bilder är bara ”skrivande”, det vill säga den mekaniska handlingen, utan den uttrycksfulla avsikten. Konst kräver med andra ord uppsåt och perspektiv. Maskiner saknar båda dessa egenskaper. Så det är omöjligt för dem att skapa konst. 

Författaren Douglas Adams (1952-2001) sade en gång att ”Beethoven berättar för dig hur det är att vara Beethoven”. Du kan höra intensiteten och de djupa känslorna i hans musik. 

Konstnärer uttrycker något om sig själva, en idé eller en värld genom sitt arbete. Syftet med deras konst är att förmedla detta budskap.

AI-bilder, å andra sidan, är som att ha en konversation med en chatbot. Det finns ett innehåll, men den enda som säger något är du.

Därmed är AI-bilder inte konst på riktigt. I alla fall inte Konst med versalt ”K”. Men kan vi ändå använda AI för att skapa konst? Kan vi inte helt enkelt använda AI-bilder för att uttrycka något med avsikt? Kan vi inte förmedla ett budskap genom dem? Självklart.

Detta må vara ett svårt budskap för konstnärer att smälta. Tanken på att något de har ägnat år åt att utveckla lätt kan replikeras av en maskin. Det är förståeligt nog frustrerande. 

Men minns då de chockade reaktionen hos dåtidens målare när kameran såg sitt första ljus. Den franske målaren Paul Delaroche förklarade i sin ökända profetia att ”Från och med idag är måleriet dött!”. Men så var det förstås inte. Faktum är att några av de vackraste målningarna som någonsin skapats gjordes efter kamerans tillkomst.

Kameran tvingade konstnärer att gå bort från att helt enkelt reproducera verkligheten till att skapa mer abstrakta saker; känslor, former och intryck. Maskingenererade bilder kommer sannolikt att ha en liknande inverkan på konstvärlden och tvinga konstnärer att utforska nya territorier.

Det är svårt att säga hur vår användning av AI-bilder kommer att utvecklas under de kommande åren. Kommer de, liksom fotografiet, att bli sin egen konstform? 

Kommer vi att se tillbaka på den aktuella debatten om AI-genererade bilder med samma förvirring som vi gör när vi idag tar del av Delaroches uttalande om måleriets död? Den som lever får se. Men det som redan idag framstår som tydligt är att konsten inte längre är beroende av enbart mekanisk skicklighet. Maskiner har befriat oss från den skyldigheten. Oavsett om vi gillar det eller inte.

Christopher Coniglio, Head of Innovation på den digitala designbyrån North Kingdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev